Hyppää sisältöön
Media

Sivistys- ja sote-palvelut lapsi- ja perhelähtöisiksi

opetus- ja kulttuuriministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.6.2017 13.41
Tiedote 86/2017

Neljä selvityshenkilöä kartoittaa sivistys- ja sote-palveluiden yhdyspintoja sekä verkostojohtamisen malleja, joilla varmistetaan palvelujen toimivuus lasten ja perheiden kannalta parhaalla mahdollisella tavalla vuoden 2019 alusta lähtien. Tällöin sote-palvelut siirtyvät maakunnan vastuulle, mutta sivistys- ja opetustoimi sekä varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäminen jäävät kuntiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön asettamat selvityshenkilöt ovat Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen (selvityshenkilöiden puheenjohtaja), Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän perheiden palveluiden toimialuejohtaja Matti Kaivosoja ja Suomen Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.

Selvitystyö on osa Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa (LAPE).

Lapsi- ja perhepalvelut on järjestettävä asiakaslähtöisesti

Yhdyspintoja ovat sellaiset toiminnat ja tehtäväkokonaisuudet, jotka kuuluvat kunnan tai maakunnan järjestämisvastuulle, mutta joiden asukas- ja asiakaslähtöinen toteuttaminen edellyttää yhteisiä tavoitteita ja yhteistyötä.

Selvityshenkilöt kartoittavat sote- ja maakuntauudistuksen myötä syntyvät yhdyspinnat sekä tekevät ehdotuksia siitä, millaisella ohjauksella ja tuella lapsi-, nuori- ja perhelähtöisyys palveluissa varmistetaan. Tavoitteena on turvata oikea-aikainen ja tarpeenmukainen tuki lapsen, nuoren ja perheen erilaisiin tarpeisiin.

Selvityshenkilöt kokoavat myös tietoa erilaisista toimivista verkostoivan ja yhteensovittavan johtamisen malleista lapsi-, nuoriso- ja perhepalveluissa.

Selvityshenkilöiden on tarkoitus antaa työstään väliraportti syyskuun 2017 loppuun mennessä ja lopullinen raportti 31.12.2017 mennessä.

Selvityshenkilöiden työn tueksi tulee taustaryhmä

Taustaryhmän tehtävänä on edistää ja tukea selvityshenkilöiden työtä. Taustaryhmään kuuluvat Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja Maria Kaisa Aula, kansliapäälliköt Jari Gustafsson (TEM), Anita Lehikoinen (OKM) ja Päivi Sillanaukee (STM) sekä johtaja Terhi Päivärinta Suomen Kuntaliitosta.

LAPE-muutosohjelma on hallituksen kärkihanke, jossa uudistetaan lapsille, nuorille ja perheille suunnattuja palveluja siten, ne muodostavat asiakkaiden tarpeita nykyistä paremmin vastaavan kokonaisuuden.

Lisätietoja

Hankepäällikkö Hanne Kalmari, STM, p. 0295 163 046, [email protected]
Projektipäällikkö Katja Bergbacka, OKM, p. 0295 330 267, [email protected]

Muualla verkossa

Ammatillinen koulutus Juha Rehula Koulutus Kärkihankkeet LAPE Nuoriso Sanni Grahn-Laasonen Varhaiskasvatus Yleissivistävä koulutus alueuudistus-arkisto sote-uudistus
Sivun alkuun