Hoppa till innehåll
Media

Nästa år kan du besöka arbetsfysioterapeut utan remiss

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 9.10.2019 10.57
Pressmeddelande

Från och med början av nästa år behöver arbetstagare ingen särskild remiss eller något utlåtande om behovet av vård skrivet av en yrkesutbildad person inom företagshälsovården för att söka vård hos en arbetsfysioterapeut.

Ibruktagandet av denna s.k. direktmottagning förutsätter att arbetsgivaren och företagshälsovården särskilt har avtalat om detta och att saken har skrivits in i verksamhetsplanen för företagshälsovården.

Direktmottagningen gäller besvär i stöd- och rörelseorganen. Arbetsfysioterapeuten gör en bedömning av vårdbehovet och utarbetar en plan för att stödja personens arbetsförmåga. Utöver bedömningsbesöket är det möjligt att göra ett uppföljningsbesök. Fysioterapeuten kan också göra en ergonomiutredning på personens arbetsplats och ge sådan rådgivning och handledning på arbetsplatsen som främjar arbetsförmågan.

Endast de arbetsfysioterapeuter som hör till företagshälsovårdsteamet och som fått en särskild tilläggsutbildning kan erbjuda direktmottagning. 

Syftet med direktmottagning inom företagshälsovården är framför allt att stödja arbetstagarens arbetsförmåga och återgång till arbetet.

Ytterligare information

Kristiina Mukala, medicinalråd, tfn 0295 163 325, [email protected]
Riitta Sauni, medicinalråd, tfn 0295 163 147, [email protected]

Tillbaka till toppen