Hoppa till innehåll
Media

Totalreformen av den sociala tryggheten inleds – Pasi Moisio blir ordförande för kommitté

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 7.2.2020 7.46
Pressmeddelande
Pasi Moisio hymyilee kameralle puolikuvassa.

Den totalreform av den sociala tryggheten som skrivits in i regeringsprogrammet inleds våren 2020. För beredningen av reformen inrättas en parlamentarisk kommitté vars mandattid varar till våren 2027.

Pasi Moisio har kallats till ordförande för kommittén. Moisio är forskningsprofessor och programdirektör inom socialpolitik vid Institutet för hälsa och välfärd.

Kommitténs övriga medlemmar företräder alla riksdagspartier samt forskningsinstitut och organisationer inom området. Inom de närmaste dagarna sänder social- och hälsovårdsministeriet en begäran till dessa organisationer om utnämning av medlemmar.

"Målet med reformen av den sociala tryggheten är ett ur den enskilda människans synvinkel tydligare och mer fungerande system som gör det möjligt att samordna arbete och social trygghet i föränderliga livssituationer”, berättar social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen. ”Vid en översyn av den sociala tryggheten är det väsentliga social rättvisa och en tryggad försörjning för människor som ställs inför sociala risker".

Kommitténs ordförande Pasi Moisio tror på fördelarna med ett långsiktigt kommittéarbete: ”Komplexa system måste förnyas i etapper, med förståelse för de långsiktiga effekterna. I det forskningsbaserade kommittéarbetet kan vi sträva efter lösningar genom att sätta oss in i fakta, föra fram olika synpunkter, och på ett konstruktivt sätt diskutera motstridigheter. Kommitténs första uppgift är att få till stånd ett tillräckligt samförstånd om nuläget för den sociala tryggheten och om de problem som måste lösas. Utifrån detta utarbetas en färdplan för reformen av den sociala tryggheten.”

Minister Aino-Kaisa Pekonens presskonferens om reformen av den sociala tryggheten hålls fredagen den 14 februari 2020 kl. 9.30. Du kan följa evenemanget i direktsändning på webben. 

Ytterligare information:

Tuulia Nieminen, kommunikationsexpert, tfn 0295 163 635

Liisa Siika-aho, direktör, tfn 0295 163 085

Pasi Moisio, forskningsprofessor, tfn 029 524 7228

Juho Orjala, specialmedarbetare, tfn 0295163424

  •  
Tillbaka till toppen