Hoppa till innehåll
Media

Pienimpiin eläkkeisiin esitetään korotuksia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 7.10.2019 11.32
Tiedote

Pientä eläkettä saavien verorahoitteisiin eläkkeisiin esitetään korotusta. Kansaneläkkeen täyttä määrää korotettaisiin noin 34 eurolla kuukaudessa ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa ensi vuoden alusta. Esityksen mukaan noin 609 000 eläkeläistä, joiden kokonaiseläke on alle 1200-1300 euroa kuukaudessa, saisi vähintään pienen korotuksen eläkkeeseensä.

Korotuksen jälkeen yksinasuvan täysimääräinen kansaneläke olisi 662,86 euroa kuussa ja avo- tai avioliitossa asuvan 591,79 euroa kuussa. Takuueläkkeen täysi määrä olisi 834,52 euroa. Luvut voivat vielä tarkentua hieman, koska niihin vaikuttaa kansaneläkeindeksin muutos.

Eläkkeensaajan asumistuen lisäomavastuun rajoja muutetaan, jotta eläkkeiden korotus ei juurikaan vaikuttaisi eläkkeensaajana asumistuen määrään ja siten pienentäisi eläkkeensaajan käytettävissä olevien tulojen nousua.

Eläkkeiden korotuksen tavoitteena on turvata eläkkeensaajien toimeentuloa sekä vähentää köyhyyttä ja osattomuutta. Kansaneläkettä ja takuueläkettä korottamalla toimeentulon parannus voidaan kohdistaa juuri pienimpiä eläkkeitä saaville.

Maatalousyrittäjän luopumistukien täydennysosia korotettaisiin kansaneläkkeen korotusta vastaavasti. Kansaneläkkeen korotus nostaisi myös ylimääräisen rintamalisän määrää sekä sotilasavustuslain täyden perusavustuksen määrää, koska ne on sidottu kansaneläkkeen määrään.

Eläketuki ja työkyvyttömyyseläkkeen lepäämäänjättämisen minimiansaintaraja nousisivat, koska ne on sidottu takuueläkkeen määrään. Lisäksi nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan vähimmäismäärä säilyisi takuueläkkeen tasoisena.

Esitys liittyy valtion vuoden 2020 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Muutokset tulisivat voimaan 1.1.2020.

Lisätietoja

hallitussihteeri Hanna Tossavainen, p. 0295 163 005, [email protected]

Tillbaka till toppen