Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Päijät-Häme välfärdssamkommun övergår till Helsingfors universitetscentralsjukhus specialupptagningsområde

Social- och hälsovårdsministeriet 16.3.2017 13.29
Pressmeddelande 39/2017

Päijät-Häme välfärdssamkommun övergår vid ingången av 2018 från specialupptagningsområdet för Tammerfors universitetssjukhus till specialupptagningsområdet för Helsingfors universitetscentralsjukhus. Statsrådet utfärdade den 16 mars en förordning om specialupptagningsområden inom den högspecialiserade sjukvården.

Ändringen ger Päijät-Häme möjlighet att delta i beredningen av social- och hälsovårds- och landskapsreformen som en del av samarbetsområdet för landskapet Nyland.

Samkommunen för Päijät-Häme social- och hälsovård (numera Päijät-Häme välfärdssamkommun) har sedan 2013 framställt till social- och hälsovårdsministeriet att samkommunen ska överföras från Tammerfors universitetssjukhus specialupptagningsområde till Helsingfors universitetscentralsjukhus specialupptagningsområde. Päijät-Häme välfärdssamkommun har redan nu skaffat cirka en tredjedel av sjukhustjänsterna av Helsingfors universitetscentralsjukhus. I brådskande situationer skaffas så gott som alla tjänster från Helsingfors. Samarbetet med Tammerfors universitetssjukhus fortsätter under övergångsperioden och möjliggör avtalsbaserat samarbete även framöver.

Päijät-Häme välfärdssamkommun producerar tjänster inom social- och hälsovård och miljö- och hälsoskydd för över 212 000 invånare. Medlemmar i samkommunen är Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahtis, Mörskom, Orimattila, Padasjoki, Pukkila och Sysmä.

Ytterligare information:

Anne Koskela, regeringsråd, tfn 02951 63384
Timo Keistinen, medicinalråd, tfn 02951 63385