Hoppa till innehåll
Media

Delta i tävlingen och planera en ny app för välbefinnande – finansiering på 500 000 euro utlovas

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 5.12.2017 15.00
Nyhet

Social- och hälsovårdsministeriet (SHM) har startat en planeringstävling för apputvecklare. I tävlingen söker man nya appar för hälsa och välbefinnande, som är lämpliga att anslutas till Datalagret för egna uppgifter på Mina Kanta-sidor.

Tävlingens syfte

Syftet är att apparna ska förbättra människornas social- och hälsovårdstjänster och främja välbefinnandet. Apparna ska utnyttja Datalagret för egna uppgifter som är en lagringsplats för medborgarnas uppgifter om välbefinnande. Datalagret för egna uppgifter är en del av Kanta-tjänstehelheten.

I tävlingen söker man också lösningar för hur man kan genomföra enhetsanslutningar för Datalagret för egna uppgifter och hur de kommersiella aktörernas ekosystem (Fitbit, Apple Healthkit, Google Fit, Nokia/Withings osv.) med sina enheter ska kunna anslutas till Datalagret för egna uppgifter.

Utvecklare kan delta i tävlingen med en redan existerande app bara den utnyttjar Datalagret för egna uppgifter.

I tävlingen söker man efter en lösning inom tre kategorier:

A. bästa app som främjar medborgarens initiativförmåga, välbefinnande och egenvård (i egenvården ingår inte kontakt med en aktör inom hälso- och sjukvården)
B. bästa app som främjar medborgarens egenvård (i egenvården ingår kontakt med en aktör inom hälso- och sjukvården)
C. anslutning av enheter för välbefinnande och ekosystem till Datalagret för egna uppgifter – målet är att göra en automatisk överföring av mätningar av välbefinnandet till en del av datainnehållet i Datalagret för egna uppgifter.

Tidtabell för tävlingen

  • ansökningar till tävlingen ska lämnas in senast den 18 december 2017
  • slutliga tävlingsförslag ska lämnas in senast den 17 januari 2018
  • tidtabellen har beskrivits närmare i tävlingsinbjudan (på finska)

Priser

  • varje deltagare som lämnar in ett slutligt tävlingsbidrag får en ersättning på 3 000 euro
  • vinnaren i respektive kategori får 10 000 euro
  • därefter görs en direktupphandling på 100 000 euro med de tre vinnarna. Dessutom finns en option att vidareutveckla idén med 200 000 euro.

Se en presentation av tävlingen: App Design competition for the Finnish national PHR

Vad är Datalagret för egna uppgifter?

Datalagret för egna uppgifter på Mina Kanta-sidor är ett nationellt datalager där medborgaren om han eller hon så önskar kan spara sina uppgifter om välbefinnande och dela uppgifter med till exempel den vårdande aktören inom hälso- och sjukvården. Med uppgifter om välbefinnande avses medborgarens mätningsuppgifter, uppgifter om livsstil och aktivitet. Sådana uppgifter är t.ex. antalet steg per dag, blodsocker, blodtryck, vikt och CPAP-apparatens värden.

Apputvecklare kan nu ansluta sin egen app till testversionen av Datalagret för egna uppgifter. Appen kan till exempel möjliggöra sparande av information direkt från en mätutrustning. Apparna som ska anslutas måste uppfylla bland annat informationssäkerhetskrav. Datalagret för egna uppgifter använder standarden HL7 FHIR, som ger även små apputvecklare möjlighet att använda internationella metoder för att utveckla datainnehåll för social- och hälsovårdsreformen.

Att ansluta sig till Datalagret för egna uppgifter är gratis för apptillverkare. Appar som hänför sig till Datalagret för egna uppgifter får också synlighet via Kanta-tjänsterna. Tjänsten Mina Kanta-sidor besöks 1,3 miljoner gånger i månaden. Varumärket Kanta är uppskattat och välkänt.

Mer information

Anna Kärkkäinen, specialsakkunnig, SHM, tfn 02951 63702, [email protected]

Tillbaka till toppen