Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Minister Mattila utnämndes till WHO:s högnivåkommission för icke smittsamma sjukdomar

Social- och hälsovårdsministeriet
16.2.2018 13.02
Nyhet

Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila har utnämnts till kommissarie i Världshälsoorganisationen WHO:s högnivåkommission för icke smittsamma sjukdomar. Republikens president Sauli Niinistö är medordförande i kommittén tillsammans med Uruguays och Sri Lankas statschefer.

Icke smittsamma sjukdomar är bland annat olika cancersjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, andningsorganens sjukdomar och diabetes. År 2015 dog cirka 40 miljoner människor i världen av dessa sjukdomar. 

Att minska antalet människor som dör i förtid av icke smittsamma sjukdomar och främja psykisk hälsa är också ett av de globala mål som ingår i FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling. Riskfaktorerna för folksjukdomar går att förebygga och faktorerna är de samma i både industriländerna och utvecklingsländerna.

Kommissionen är verksam fram till oktober 2019. Kommissionen har till uppgift att ge rekommendationer och ta nya initiativ om förebyggande och kontroll av sjukdomarna.

”I fråga om förebyggande och behandling av långtidssjukdomar har Finland en hel del att ge det internationella samfundet. Samtidigt kan vi också själv lära oss nya arbetssätt och minska antalet förtida dödsfall till följd av långtidssjukdomar och förbättra patienternas livskvalitet," säger minister Mattila.

Kontrollen av icke smittsamma sjukdomar kommer att behandlas i FN:s generalförsamling 2018.

Ytterligare information:

Kari Synberg, specialmedarbetare, tfn 0295 163 106, 050 574 2297, [email protected]

Sirpa Sarlio, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 328, 050 554 4419, [email protected]

Tillbaka till toppen