Hoppa till innehåll
Media

Covidintyg från länder utanför EU duger som coronapass i Finland från och med den 23 december

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 22.12.2021 14.42 | Publicerad på svenska 3.1.2022 kl. 13.53
Pressmeddelande 415/2021

Covidintyg från länder utanför EU duger som coronapass i Finland från och med den 23 december. Verksamhetsutövare får kontrollera intyg från länder utanför EU manuellt och behöver inte använda avläsningsappen för covidintyget.

Tidigare har det i Finland endast varit möjligt att som coronapass använda EU:s covidintyg eller ett intyg från de länder med vilka EU har ingått ett avtal om interoperabilitet. Tidigare har man dessutom endast fått kontrollera covidintyg (coronapass) manuellt om det har funnits ett tekniskt fel i avläsningsappen.

Många turister från tredjeländer som kommer till Finland har dock tillgång till ett covidintyg utfärdat av ett sådant land utanför EU som inte är kompatibelt med EU:s digitala covidintyg.

Lagens 58 m § stadfästes den 22 december 2021 och kan börja tillämpas i praktiken från och med den 23 december 2021. Det är fråga om en temporär bestämmelse i lagen. Enligt 2 mom. omfattas intyg från länder utanför EU inte av skyldigheten att de ska kontrolleras med hjälp av den elektroniska avläsningsappen.

Till övriga delar träder lagen (lagen om temporär ändring av lagen om smittsamma sjukdomar och lagen om temporär ändring av lagen om transportservice) i kraft den 1 januari 2022.

Ytterligare information

Liisa Katajamäki, regeringsråd, [email protected]
Paula Tiittala, överläkare, [email protected]

Tillbaka till toppen