Hyppää sisältöön
Media

Koronavirusrokotteet ja lääkkeiden saatavuus aiheina EU-terveysministereiden epävirallisessa kokouksessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.10.2021 15.18
Tiedote 296

EU-puheenjohtajamaan Slovenian järjestämässä epävirallisessa terveysministereiden videokokouksessa 12.10.2021 keskustellaan muun muassa koronavirusrokotteista, lääkkeiden saatavuudesta, EU:n varautumisesta terveyshätätilanteisiin sekä terveydenhuoltojärjestelmien vahvistamisesta. Suomea kokouksessa edustaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Koronaviruspandemia on nostanut esille haasteita lääkkeiden saatavuudessa. Suomi kannattaa EU-yhteistyötä lääkintähankinnoissa sekä muiden välttämättömien tarvikkeiden saannin turvaamisessa. EU-tason hankinnat eivät kuitenkaan saa rajoittaa kansallisia varautumistoimintoja. Erityisesti pitää varmistaa mahdollisuus kansallisiin huoltovarmuuden kannalta kriittisiin hankintoihin. 

Suomi on vahvasti sitoutunut rokotesolidaarisuuteen ja tukee rokotteiden saatavuutta kansainvälisen COVAX-rokotusyhteistyön kautta. Rokotteiden saatavuuden parantaminen maailmanlaajuisesti on välttämätöntä pandemian lopettamiseksi. Kolmansien maiden rokotuskattavuuden edistäminen palvelee myös EU:n terveysturvallisuutta ja taloutta. 
 
Terveydenhuoltojärjestelmien vahvistaminen epidemioiden ja muiden pitkän aikavälin terveysuhkien varalta on yksi uuden EU4Health -terveysohjelman keskeisiä tavoitteita. Suomi pitää tärkeänä, että koronaviruspandemian myötä entistä ajankohtaisemmiksi tulleiden kokonaisturvallisuutta, varautumista ja kriisinsietokykyä tukevien toimien rinnalla uusi terveysohjelma painottaa myös edelleen ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä ja terveyserojen kaventamista.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Reetta Honkanen, STM, p. 0295 163 684, [email protected]
 

Sivun alkuun