Hyppää sisältöön
Media

Koronavilkku-sovellus yhteentoimivaksi muiden EU/Eta-maiden sovellusten kanssa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.12.2020 13.19
Tiedote

Koronavilkku-sovelluksesta tulee yhteentoimiva muissa EU/Eta-maissa tai Sveitsissä kehitettyjen sovellusten kanssa. Koronavilkun käyttäjä voi tartunnasta ilmoittaessaan lähettää tiedon mahdollisesta altistumisesta myös toisessa maassa kehitetyn sovelluksen käyttäjälle ja saada itse tiedon mahdollisesta altistumisestaan toisen maan sovelluksen käyttäjältä.

Tartuntatautilakiin tehdyissä muutoksissa säädetään tietojärjestelmän rajat ylittävän käytön yhteydessä tapahtuvasta henkilötietojen käsittelystä. 

Koronavilkun yhteentoimivuus muissa EU/Eta-valtioissa ja Sveitsissä kehitettyjen sovellusten kanssa voi mahdollistaa koronaviruksen tartuntaketjujen tehokkaamman katkaisun ja estää epidemiaa leviämästä myös silloin, kun sovellusten käyttäjät liikkuvat yhteentoimivuuteen osallistuvien maiden välillä.  

Tällä hetkellä yhteentoimivuuteen ovat liittyneet Suomen lisäksi Saksa, Italia, Irlanti, Espanja, Latvia, Kroatia, Tanska, Hollanti, Puola, Kypros ja Belgia.  Lisäksi Itävalta ja Tšekki ovat viimeistelemässä liittymistään niin ikään vuoden vaihteessa, ja tammikuun 2021 lopussa yhteentoimivuus laajenee kattamaan Norjan, Viron ja Maltan sekä mahdollisesti Portugalin, Liettuan ja Slovenian kansalliset sovellukset. Lähialueista Ruotsi ei suunnittele kansallisen sovelluksen kehittämistä.

Laissa säädetään henkilötietojen käyttötarkoituksesta, henkilötietojen luovuttamisesta toisen EU/Eta-valtion tai Sveitsin nimetylle kansalliselle viranomaiselle tai viralliselle elimelle koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden henkilöiden tavoittamiseksi, sekä Koronavilkun käyttäjän suostumuksesta tietojen luovutukseen. 

Koronavilkun käyttäjä päättää siis itse, haluaako hän osallistua rajat ylittävään tietojen vaihtoon. Tiedot, joista henkilöä ei voi tunnistaa, luovutetaan EU-komission tuottaman ja tarjoaman tietoturvallisen yhdyskäytäväpalvelun kautta. 

Yhteentoimivuus alkaa toimia uuden sovellusversion myötä, joka julkaistaan loppiaisen 2021 jälkeen.

Laki tulee voimaan 1.1.2021. Samalla lain voimassaoloaikaa jatketaan 31.12.2021 asti. 

Lisätietoja:

Outi Äyräs-Blumberg, hallitussihteeri, [email protected]
Joni Komulainen, hallitusneuvos, [email protected]
Minna Saario, johtaja, [email protected]

Tiedotetta päivitetty 31.12. yhteentoimivuuteen liittyneiden/ liittyvien maiden osalta.

Sivun alkuun