Hoppa till innehåll
Media

Hälsa och säkerhet i arbetet är en grundläggande mänsklig rättighet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 4.9.2017 7.48
Nyhet

Arbetsförhållandena kan förbättras globalt om alla talrika deklarationer, strategier och lagstiftning som gäller hälsa och säkerhet i arbetet inkluderas som en del av det praktiska arbetet. Enligt Internationella arbetsorganisationen (ILO) bör det skapas en ny bred koalition som sköter genomförandet av uppgiften.

Finland stöder initiativet till en koalition och vill vara med och skapa en koalition tillsammans med ILO, International Commission on Occupational Health (ICOH) samt andra länder och organisationer.

”Vi har på internationell nivå kommit överens om utmärkta mål som gäller hälsa och säkerhet i arbetet. De ska nu omvandlas till verklig praxis för att arbetslivet för alla ska förbättras”, säger social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila vid Världskongressen för arbetarskydd i Singapore.

Enligt minister Mattila är Världskongressen för arbetarskydd den bästa möjliga platsen för att inleda nytt samarbete.

”Säkra och hälsosamma arbetsförhållanden ska gälla för alla. Inte enbart för att man därigenom sparar pengar utan framför allt för att hälsa och säkerhet i arbetet är en grundläggande mänsklig rättighet”, säger minister Mattila.

Skapandet av en koalition är en central del av diskussionen vid Världskongressen för arbetarskydd i Singapore den 3–6 september. ILO bjuder under de närmaste månaderna in intresserade länder och organisationer till ett möte för att grunda koalitionen. Där kommer man överens om uppgifter och ansvar.

Koalitionens mål är att omsätta till exempel FN:s mål för hållbar utveckling, initiativen G7 och G20 och EU:s arbetarskyddsstrategi till praktisk verksamhet och hjälp.

Mer information:

Wiking Husberg, konsultativ tjänsteman, tfn 029 51 63475

Tillbaka till toppen