Hoppa till innehåll
Media

Statsunderstöd utlyses för det kreditkapital som behövs för att ordna social kreditgivning

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 16.2.2023 14.33
Nyhet

Enligt lagen om social kreditgivning ska alla välfärdsområden ordna en tjänst för social kreditgivning från och med den 1 augusti 2023. Nu kan välfärdsområdena och Helsingfors stad ansöka om statsunderstöd för det kreditkapital som behövs för att ordna social kreditgivning.  

De övriga kostnaderna för ordnandet av tjänsten har beaktats i välfärdsområdenas finansiering. Ansökan gäller och godtagbara kostnader är de anslag som behövs för kapitalisering av krediterna.

Det utlyses statsunderstöd för totalt 9,5 miljoner euro. Syftet med finansieringen är att se till att verksamheten med social kreditgivning kan inledas i alla välfärdsområden på det sätt som lagen förutsätter. Den finansiering som behövs beräknas enligt invånarantalet i varje område. 

När skyldigheten att ordna social kreditgivning träder i kraft kommer läget i de olika välfärdsområdena att variera. Även om kommunernas tidigare grunder för beviljande av krediter inte är bindande för välfärdsområdet, är det ändamålsenligt att försöka trygga förutsättningarna för fortsatt högklassig verksamhet. Enligt lagen ska välfärdsområdet från ingången av augusti ordna social kreditgivning med det innehåll och i den omfattning som behövs i området. 

Understödet kan sökas från den 15 februari till den 31 mars 2023. Avsikten är att besluten ska fattas under våren 2023.

Ansökningsmaterialet finns på social- och hälsovårdsministeriets webbplats: 

Ministeriet ordnar den 8 mars 2023 ett webbinarium om statsunderstödet och ändringarna i lagstiftningen om social kreditgivning. Ministeriet uppdaterar också handboken för de som beviljar social kredit, som välfärdsområdena ska få ta del av under ansökningstiden. 

Ytterligare information

Ritva Liukonen, specialsakkunnig, [email protected] 
Katariina Rainio, jurist, [email protected]

Tillbaka till toppen