Hyppää sisältöön
Media

Valtionavustusta haettavissa sosiaalisen luototuksen järjestämiseksi tarvittavaan luottopääomaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.2.2023 14.33
Uutinen

Laki sosiaalisesta luototuksesta edellyttää kaikkia hyvinvointialueita käynnistämään sosiaalisen luototuksen palvelun viimeistään 1.8.2023 mennessä. Hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki voivat nyt hakea valtionavustusta sosiaalisen luototuksen järjestämiseksi tarvittavaan luottopääomaan. 

Palvelun järjestämiseen liittyvät muut kustannukset on huomioitu hyvinvointialueita koskevassa rahoituksessa. Hakukohteena ja hyväksyttävinä kustannuksina ovat luottojen pääomitukseen tarvittavat määrärahat.

Valtionavustusta on haettavissa yhteensä 9,5 miljoonan euroa. Rahoituksen avulla on tarkoitus turvata sosiaalisen luototuksen käynnistyminen lain edellyttämällä tavalla kaikilla hyvinvointialueilla. Tarvittavaa rahoitusta arvioidaan kunkin alueen asukasmäärän mukaan.

Hyvinvointialueet ovat sosiaalisen luototuksen järjestämisvelvoitteen alkaessa erilaisissa tilanteissa. Vaikka kuntien aikaisemmat myöntöperusteet eivät sido hyvinvointialuetta, on tarkoituksenmukaista pyrkiä turvaamaan edellytykset laadukkaan toiminnan jatkolle.  Lain mukaan hyvinvointialueen on järjestettävä elokuun alusta sosiaalista luototusta sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisena kuin alueella esiintyvä tarve edellyttää. 

Avustus on haettavissa 15.2.-31.3.2023. Päätökset pyritään tekemään kevään 2023 aikana.

Hakumateriaalit ovat saatavilla sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla:

Ministeriö järjestää valtionavustuksista ja sosiaalisen luototuksen lainsäädännön muutoksista webinaarin 8.3.2023. Lisäksi opas sosiaalisen luototuksen soveltajille päivitetään, ja sen sisällön on tarkoitus tulla hyvinvointialueiden käyttöön haun aikana.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Ritva Liukonen, [email protected] 
lakimies Katariina Rainio, etunimi.[email protected]

Sivun alkuun