Hoppa till innehåll
Media

Läkemedelssäkerheten temat för internationella patientsäkerhetsdagen

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 14.9.2022 10.25
Pressmeddelande 203/2022

Den 17 september är det WHO:s internationella patientsäkerhetsdag. I år är temat läkemedelssäkerheten. I Finland kallar vi dagen klient- och patientsäkerhetsdagen. 

Avsikten med dagens tema är att främja målet ”Medication without harm”, som är målet för ett femårigt patientsäkerhetsprojekt som WHO inledde år 2017. Målet för det globala projektet är att de allvarliga läkemedelsskador som är möjliga att förhindra ska minska med över 50 procent. 

Brister i säkerheten vid läkemedelsbehandling är en av de vanligaste orsakerna till hälsoskadorna och hälsoriskerna inom social- och hälsovården. Bättre läkemedelssäkerhet är ett mål även i den nya klient- och patientsäkerhetsstrategin.  

”Säkerheten inom läkemedelsbehandlingen förbättras genom gemensamma förfaringssätt. Processerna inom läkemedelsbehandlingen består av flera olika faser, och i processerna deltar många olika aktörer. Därför krävs det att alla aktörer samarbetar, även öppenvårdsapotek och närståendevårdare”, säger medicinalråd Kaisa Halinen från social- och hälsovårdsministeriet. 

”I Finland används det årligen cirka 3,5 miljarder euro för läkemedel. Utöver de direkta kostnaderna för läkemedel kräver läkemedelsbehandlingen inom social- och hälsovården även sådana resurser som orsakar indirekta kostnader. Investeringarnas hälsofördelar beror till stor del på hur bra läkemedelsbehandlingen är. Om behandlingen misslyckas leder den till problem, problem som skulle kunna förhindras”, säger Marja Airaksinen, professor i socialfarmaci vid Helsingfors universitet.  

Temadagens färg är orange

I Finland firar man klient- och patientsäkerhetsdagen på många olika sätt, bland annat genom att lysa upp byggnader och landmärken i orange. Under veckan ordnar man föreläsningar och utbildningar och klär sig i orange.  

Aktörer inom social- och hälsovård ordnar lokala evenemang. Torsdagen den 15 september klockan 12-15.30 ordnas det ett webbinarium om internationella klient- och patientsäkerhetsdagen som är öppet för alla. 

På Klient- och patientsäkerhetscentrets webbplats finns mer information om evenemangen och webbinariet.  

Social- och hälsovårdsministeriets ansvarar för dagens nationella program och har gett Klient- och patientsäkerhetscentret i uppgift att samordna genomförandet. 

Ytterligare information:

Kaisa Halinen, medicinalråd, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]

Mer information om webbinariet: 

Marianne Kuusisto, läkemedelssäkerhetskoordinator, Klient- och patientsäkerhetscentret, Österbottens välfärdsområde, tfn 040 579 9520, [email protected] 

Tillbaka till toppen