Hyppää sisältöön
Media

Lääkitysturvallisuus esillä Maailman potilasturvallisuuspäivänä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.9.2022 10.25
Tiedote 203/2022

WHO:n Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään vuosittain 17. syyskuuta. Tänä vuonna teemana on lääkitysturvallisuus. Suomessa päivää vietetään asiakas- ja potilasturvallisuuspäivänä.

Päivän teema vahvistaa WHO:n vuonna 2017 käynnistämän viisivuotisen potilasturvallisuushaasteen ”Medication without harm” tavoitetta. Haasteen maailmanlaajuisena tavoitteena on vähentää ehkäistävissä olevia, vakavia lääkehaittatapahtumia yli 50 %:lla.

Lääkehoidon turvallisuuteen liittyvät poikkeamat ovat sosiaali- ja terveydenhuollossa yleisimpien haitta- ja vaaratapahtumien joukossa. Lääkitysturvallisuuden parantaminen on yksi tavoitteista myös tuoreessa asiakas- ja potilasturvallisuusstrategiassa. 

”Lääkehoidon turvallisuutta lisätään yhteisillä toimintatavoilla. Lääkehoitoprosessi on monivaiheinen ja siihen osallistuvat monet eri toimijat. Siksi se edellyttää kaikkien yhteistyötä avoapteekit ja omaishoitajat mukaan lukien”, muistuttaa lääkintöneuvos Kaisa Halinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

”Suomessa käytetään vuosittain noin 3,5 miljardia euroa lääkkeisiin. Suorien lääkekustannusten lisäksi lääkehoitojen toteutus sosiaali- ja terveydenhuollossa vaatii runsaasti resursseja aiheuttaen epäsuoria kustannuksia. Näiden investointien terveyshyödyt ovat paljolti kiinni lääkehoitojen toteutuksesta. Jos toteutuksessa epäonnistutaan, tuotetaan hyötyjen sijasta haittoja, jotka olisivat ehkäistävissä”, toteaa Helsingin yliopiston sosiaalifarmasian professori Marja Airaksinen

Teemapäivää juhlistetaan oranssilla

Suomessa asiakas- ja potilasturvallisuuspäivää juhlistetaan monin eri tavoin, muun muassa valaisemalla rakennuksia ja maamerkkejä oranssilla. Viikon aikana pidetään luentoja ja koulutuksia sekä pukeudutaan oranssiin. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat järjestävät tapahtumia alueillaan. Kaikille avoin kansallinen asiakas- ja potilasturvallisuuspäivän webinaari ”Lääkitys turvallisissa käsissä” järjestetään torstaina 15.9.2022 klo 12-15.30.

Tapahtumista ja webinaarista kerrotaan Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen verkkosivulla. 

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa päivän toteutuksesta kansallisesti ja on antanut sen koordinointitehtävän Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskukselle.

Lisätietoja:

lääkintöneuvos Kaisa Halinen, sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected]

Lisätietoja webinaarista: 

lääkitysturvallisuuskoordinaattori Marianne Kuusisto, Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus, Pohjanmaan hyvinvointialue, p. 040 579 9520, [email protected] 

Sivun alkuun