Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Kokeilun tulos: Ammattikorkeakouluopiskelijat ovat tyytyväisiä YTHS:ltä saamiinsa palveluihin

Sosiaali- ja terveysministeriö
26.2.2016 11.28
Tiedote 25/2016

Tapa järjestää yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuolto soveltuu hyvin myös ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon järjestämiseen niin opiskelijoiden kuin palveluntuottajienkin näkökulmasta, selviää ns. YTHS-mallin kokeilun loppuarvioinnista. Kokeilun suunnittelu- ja toimeenpanoryhmä luovutti raporttinsa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle perjantaina 26. helmikuuta.

Opiskelijat käyttivät tarjolla olevia palveluita ja olivat tyytyväisiä niihin. Opiskelijoiden terveydellisiin tarpeisiin pystyttiin vastaamaan. Kokeilussa arvioitiin opiskeluterveydenhuollon palveluiden käyttöä ja saatavuutta. Myös palvelujen käyttäjien antama palaute ja kokemukset otettiin huomioon.

Kokeilu osoitti myös, että vapaaehtoinen terveydenhoitomaksu ei toimi. YTHS-mallissa rahoitus koostuu Kelan, opiskelijoiden ja kunnan osuuksista. Yliopisto-opiskelijat maksavat käyntimaksujen lisäksi pakollisen terveydenhoitomaksun ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä. Sen sijaan kokeilussa terveydenhoitomaksu oli vapaaehtoinen, ja monet jättivät sen maksamatta.

Työryhmän ehdotukset

Työryhmän mielestä opiskeluterveydenhuollon erityisluonteen vuoksi on perusteltua, että korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palvelujen tuotanto olisi valtakunnallista ja opiskeluterveydenhuoltoon erikoistunutta. Näin saavutettaisiin yhdenvertaiset palvelut kaikille korkeakouluopiskelijoille.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen seurauksena opiskeluterveydenhuollon järjestämisen säädöspohja on arvioitava uudelleen. Esimerkiksi valtiontukeen, hankintaoikeuteen ja terveydenhoitomaksuun liittyvät kysymykset on ratkaistava.

Lisäksi jatkovalmistelussa olisi työryhmän mukaan selvitettävä, mitä lainsäädännöllisiä muutoksia tarvitaan, jotta kaikki korkeakouluopiskelijat saataisiin laadukkaiden, integroitujen ja opiskelukykyä tukevien palveluiden piiriin.

Korkea-asteen opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon ja sen palvelujen saatavuuden varmistaminen on ollut usean hallituksen tavoitteena. Seinäjoella ja Lappeenrannassa kokeiltiin vuosina 2011–2014 YTHS-mallin soveltuvuutta ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestämistavaksi. YTHS-mallilla tarkoitetaan sekä opiskeluterveydenhuollon tuottamis- että rahoitustapaa.

Lisätiedot

johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, p. 0295 163 382
neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa, p. 0295 163 389
[email protected]

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden YTHS-mallin kokeilun suunnittelu- ja toimeenpanoryhmän loppuarviointi

Tillbaka till toppen