Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Regeringen förbereder sig på att lämna proposition om förstärkning av pensionsanstalternas solvens - propositionen på remiss

Social- och hälsovårdsministeriet
27.4.2020 14.11 | Publicerad på svenska 29.4.2020 kl. 12.55
Pressmeddelande 105/2020

Social- och hälsovårdsministeriet har berett en regeringsproposition om temporär förstärkning av pensionsanstalternas solvens i fall finansmarknadernas tillstånd försvagas betydligt från det nuvarande läget.

Regeringens proposition sändes på remiss den 27 april. Beredningen av propositionen görs färdigt för att den vid behov ska kunna lämnas in med snabb tidtabell. 

Propositionen lämnas endast om arbetspensionsanstalternas genomsnittliga solvens sjunker betydligt på grund av försämringen av läget på finansmarknaden. Därmed är också den eventuella tidtabellen för när propositionen ska lämnas in öppen.

Beredningen av propositionen inleddes efter att Finansinspektionen den 13 mars 2020 gjorde en anmälan i enlighet med lagen om exceptionella omständigheter på finansmarknaden. Enligt anmälan låg pensionsanstalternas genomsnittliga solvens på en måttlig nivå, men hotade att sjunka om finansmarknaden fortsätter utvecklas i samma riktning. Efter mitten av mars lugnade sig situationen dock och pensionsanstalternas genomsnittliga solvens har hållit sig på en relativt god nivå.

Propositionen har beretts i samarbete med de centrala arbetsmarknadsorganisationerna, Finansinspektionen och Pensionsskyddscentralen.

Ytterligare information:

Tarja Taipalus, övermatematiker, tfn 0295 163 008
Inka Hassinen, regeringsråd, tfn 0295 163 187

Tillbaka till toppen