Hyppää sisältöön
Media

Hallitus valmistautuu antamaan tarvittaessa esityksen eläkelaitosten vakavaraisuuden vahvistamisesta – esitys lausunnolle

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.4.2020 14.11
Tiedote 105/2020

STM on valmistellut hallituksen esitystä eläkelaitosten vakavaraisuuden väliaikaisesta vahvistamisesta siltä varalta, että rahoitusmarkkinoiden tilanne heikkenisi oleellisesti nykyisestä.

Hallituksen esitys lähti lausunnolle 27.4.2020. Esitys tehdään valmiiksi, jotta se voidaan tarvittaessa antaa pikaisella aikataululla. 
 
Esitys annetaan vain, jos työeläkelaitosten keskimääräinen vakavaraisuus alenee oleellisesti rahoitusmarkkinoiden tilanteen heikkenemisen johdosta. Näin ollen myös esityksen antamisen mahdollinen aikataulu on avoinna.
 
Esityksen valmistelu aloitettiin Finanssivalvonnan annettua 13.3.2020 lakiin perustuvan poikkeusoloilmoituksen. Ilmoituksen mukaan eläkelaitosten keskimääräinen vakavaraisuus oli kohtalaisella tasolla, mutta uhkasi laskea, jos rahoitusmarkkinoiden kehitys jatkuisi samansuuntaisena. Maaliskuun puolenvälin jälkeen tilanne kuitenkin rauhoittui ja eläkelaitosten keskimääräinen vakavaraisuus on pysynyt kohtuullisen hyvällä tasolla. 
 
Esitys on valmisteltu yhteistyössä työmarkkinoiden keskusjärjestöjen, Finanssivalvonnan ja Eläketurvakeskuksen kanssa.  

Lisätietoja: 

Ylimatemaatikko Tarja Taipalus, p. 0295 163 008

Hallitusneuvos Inka Hassinen, p. 0295 163 187

Sivun alkuun