Hoppa till innehåll
Media

Finland vädjar till Europeiska kommissionen att säkerställa BioNTech/Pfizers vaccinleveranser

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 15.1.2021 17.10 | Publicerad på svenska 15.1.2021 kl. 17.30
Pressmeddelande 10/2021

Finland, Estland, Lettland, Litauen, Sverige och Danmark vädjar i ett gemensamt brev till Europeiska kommissionen att den ska säkerställa att BioNTech/Pfizers tillverkning av vaccin är effektiv och att vaccinpartierna levereras snabbt. För Finlands del har brevet till hälsokommissionär Stella Kyriakides undertecknats av familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.

Ministrarna vädjar till Europeiska kommissionen att göra sitt yttersta för att öka BioNTech/Pfizers tillverkning av coronavirusvacciner och säkerställa distributionen av vaccinpartierna i enlighet med kommissionens köpeavtal och medlemsländernas förhands- och tilläggsbeställningar. 

I brevet uttrycker ministrarna sin oro över att Pfizer den 14 januari plötsligt meddelade medlemsländerna att det finns en betydligt mindre mängd än lovat av de vaccinpartier som det var meningen att medlemsländerna skulle få i januari och februari. Ministrarna påpekar att om detta stämmer betyder det en betydande fördröjning i leveranserna av vacciner till ländernas befolkning.   

”Tidtabellerna och fördröjningarna när det gäller vaccinerna behandlades på det informella ministermöte som hölls för EU:s hälsoministrar den 13 januari. Under mötet krävde Finland och de andra medlemsländerna att EU ska vidta åtgärder för att säkerställa att tidtabellerna för vaccinleveranserna håller. Mitt budskap var detsamma när jag förra veckan kontaktade hälsokommissionär Stella Kyriakides via brev. Kommissionen måste göra allt den kan för att se till att de överenskomna leveranstiderna följs”, konstaterar familje- och omsorgsminister Krista Kiuru. 

Europeiska kommissionen kallade medlemsländerna och BioNTech/Pfizer till ett möte som hölls i dag på eftermiddagen. 

Ytterligare information:

Sampo Varjonen, minister Kiurus specialmedarbetare, [email protected]
Tuija Kumpulainen, avdelningschef, [email protected]

Tillbaka till toppen