Hoppa till innehåll
Media

Regeringen föreslår ändringar i tobakslagen

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 17.11.2022 14.13
Pressmeddelande 275/2022

Regeringen föreslår att de tobaksprodukter som är avsedda för upphettning ska definieras i tobakslagen och att karakteristiska dofter och smaker på tobaksprodukter avsedda för upphettning ska förbjudas. Genom ändringarna genomförs det delegerade direktiv av Europeiska kommissionen genom vilket EU:s tobaksdirektiv ändras.

Med en tobaksprodukt avsedd för upphettning ska enligt den nya definitionen avses en ny tobaksprodukt som vid upphettning frigör nikotin eller andra ämnen med kemikalier som användaren inhalerar. Det kan vara fråga om antingen rökfria tobaksprodukter eller tobaksprodukter som är avsedda för rökning. 

Karakteristiska dofter och smaker på cigaretter, rulltobak och elektroniska cigaretter förbjöds år 2016 i samband med totalreformen av tobakslagen. I tobakslagen förbjöds i maj detta år dessutom bl.a. de smakkort och andra motsvarande produkter som konsumenterna kan använda för att själva ändra tobaksprodukters smak. 

De föreslagna ändringarna i tobakslagen behandlas nu av riksdagen. Avsikten är att de ska träda i kraft den 23 oktober 2023. 


Mer information

Laura Terho, jurist, tfn 0295 163 550, [email protected]

Tillbaka till toppen