Hoppa till innehåll
Media

Minister Kiuru vädjar till AstraZenecas ledning att säkerställa tillgången till coronavacciner

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 26.1.2021 17.04 | Publicerad på svenska 29.1.2021 kl. 12.03
Pressmeddelande 19/2021

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru vädjar till läkemedelsföretaget AstraZeneca att effektivisera sin produktion av coronavacciner och hålla sig till den vaccinmängd som utlovats för distribution till medlemsländerna när vaccinet har beviljats försäljningstillstånd i EU-området. Kiuru skickade ett brev till AstraZenecas verkställande direktör Pascal Soriot den 26 januari.

Den 22 januari meddelade AstraZeneca överraskande att företaget kan leverera betydligt mindre vaccinpartier än planerat till EU i början av året. Kiuru betonar att detta skulle försämra Finlands möjligheter att genomföra sitt vaccinationsprogram i enlighet med vaccinationsstrategin och försvåra planeringen av ordnandet av vaccinationerna i kommunerna. 

Kiuru uppmanar AstraZeneca att göra allt som står i dess makt för att hålla sig till den ursprungliga vaccinationsproduktionen och tidtabellen. EU har finansierat läkemedelsföretaget för att säkerställa produktionen och distributionen av coronavaccinerna. Enligt Kiuru bör AstraZeneca hålla fast vid sina löften och leva upp till EU:s och medlemsländernas förväntningar.

Ytterligare information:

Sampo Varjonen, minister Kiurus specialmedarbetare, [email protected]

Tillbaka till toppen