Hyppää sisältöön
Media

Lisätiedot covid19-rokotteiden määristä auttavat hahmottamaan rokotteiden jakelun tilannetta valtakunnallisesti

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.1.2021 14.26
Tiedote 18/2021

Sosiaali- ja terveysministeriö on saanut 22. tammikuuta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä (HUS) sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä (TYKS) pyytämänsä selvitykset niiden erityisvastuualueilla olevien covid-19-rokotteiden määristä. Ministeriö on tyytyväinen saamiinsa selvityksiin ja niiden perusteluihin.

HUSin ja TYKSin selvityksistä käy rokotteiden jakeluun liittyvien lisätietojen lisäksi ilmi, että erityisvastuualueiden sairaanhoitopiireillä ja kunnilla on selkeät suunnitelmat rokotteiden jakelusta tulevina viikkoina.

”Kiitämme sairaanhoitopiirejä hyvistä selvityksistä. Niiden myötä saimme kehittämisehdotuksia rokotteiden määristä käytävään keskusteluun. Tämä oli selvityksen tavoitekin. Nyt pystymme paremmin yhdessä käymään keskustelua valtakunnallisesta rokotusten etenemisestä ja sen haasteista”, toteaa osastopäällikkö Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Selvitysten mukaan erityisvastuualueella rokotteet sijaitsevat useassa pisteessä sairaanhoitopiireissä ja suurissa kaupungeissa. 

HUS ja TYKS selventävät, että tiettyyn päivään sidottu varastotieto ei kerro, kuinka paljon varastosta on jo suunniteltu annettavaksi eteenpäin lähimmän viikon aikana ennen seuraavan rokote-erän saapumista. Suuriakin määriä rokotteita voi olla jo menossa jakoon kuntiin, vaikka varastosaldo näyttäisi muuta. Rokote-erät ovat siten jo sidottuja eikä niitä silloin voida jakaa uusiin kohteisiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) alkuperäisessä rokotteiden jakelua koskevassa ohjeessa sairaanhoitopiireille kehotettiin varastoimaan puolet covid-19-rokotteista toista rokotusta varten. Sittemmin ohjetta muutettiin niin, että kaikki saapuneet rokotteet pitää käyttää saman tien. Samaan aikaan rokotteen valmistajalta tuli tieto siitä, että lähiviikkoina maahan saapuvat erät ovat pienemmät kuin alun perin oli luvattu. Tämä on jouduttu ottamaan huomioon jakeluja suunniteltaessa.

Lisätietoja:

osastopäällikkö Tuija Kumpulainen, [email protected]

Sivun alkuun