Hyppää sisältöön
Media

Lineaarisen työkyvyttömyyseläkemallin valmistelu ei etene

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.7.2022 15.22
Tiedote 170/2022

Hallitusohjelman mukaisesti hallituksen esitystä lineaarisesta mallista työkyvyttömyyseläkkeen ja ansioiden yhteensovittamiseen valmisteltiin kolmikantaisessa työryhmässä.

Työryhmä valmisteli lineaarista mallia sekä täyteen että osatyökyvyttömyyseläkkeeseen. Lineaarisessa mallissa ansioiden kasvaessa yli suojaosuuden eläke pienenisi vähitellen ja yhteensovituksessa otettaisiin huomioon henkilön kokonaiseläke. Samassa yhteydessä suunniteltiin työkyvyttömyyseläkkeen minimiansiorajan nostamista. Lisäksi kansaneläkejärjestelmään valmisteltiin oikeutta osatyökyvyttömyyseläkkeeseen henkilöille, jotka saavat työeläkejärjestelmästä osatyökyvyttömyyseläkettä. Jotta lineaarinen malli voitaisiin ottaa käyttöön, tulisi ensin antaa säädökset automaattisesta päätöksenteosta.

Lineaarisen mallin kehittämisen tavoitteena oli poistaa kannustinloukku ja yhdenmukaistaa eläkkeiden käsittelyä eri eläkelaitoksissa.

Lineaarista mallia on valmisteltu pitkään työryhmässä, jossa mukana ovat olleet SAK ry, Elinkeinoelämän keskusliitto, Akava, STTK ry, Eläketurvakeskus, Kela, KT Kuntatyönantajat, Vammaisfoorumi ry, Työeläkevakuuttajat Tela ry sekä STM. Työryhmä ei päässyt yhteisymmärrykseen erityisesti sen osalta, että miten lineaarinen malli olisi toteutettu osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevien osalta. Hallitusohjelman mukaisesti työeläkelainsäädännön muutokset valmistellaan kolmikantaisesti, joten mallin valmistelu ei tässä vaiheessa etene.

Lisätietoja:

Heli Backman, osastopäällikkö, [email protected], (4.–5.7.2022)

Sivun alkuun