Hyppää sisältöön
Media

Sote-ministerityöryhmä 17.3.2022: Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteritukikohdan rakentaminen voidaan aloittaa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.3.2022 12.39
Tiedote
Lääkäri

Hallituksen sote-ministerityöryhmä on kokouksessaan 17.3.2022 päättänyt, että Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteritukikohdan rakentamisessa voidaan edetä aiemman hallituksen linjauksen mukaisesti. Kaakkois-Suomen tukikohta rakennetaan Utin lentokentän yhteyteen Kouvolaan.

Kaakkois-Suomen tukikohdan valmistelussa ilmeni, että alkuperäinen tonttipaikka ei soveltunut toimintaan ilmailuturvallisuuden riskien takia, erityisesti lääkärihelikopteritoiminnan ja laskuvarjohyppytoiminnan yhteen sovittamiseen liittyen. Utin lentoasemalla toteutetaan aktiivista laskuvarjohyppytoimintaa. Lääkärihelikopterin tukikohdasta tehtiin useita selvityksiä, ja niiden tuloksena voidaan tukikohdan rakentamisessa edetä. Lääkärihelikopteritukikohtien rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa valtion erillisyhtiö FinnHEMS, joka on nyt saanut tehtäväksi aloittaa Utin tukikohdan rakentamisen prosessi tarvittavine valmisteluineen välittömästi. On olennaista, että tukikohta palvelee koko Kaakkois-Suomea ja sen toiminta kytkeytyy alueen eri sairaanhoitopiirien ensihoitojärjestelmään.

Eduskunnan oikeusasiamies katsoi aiemmin, että nykyisillä tukikohdilla ei kyetä tarjoamaan yhdenvertaista ensihoitolääkärin saatavuutta hätätilapotilaille kaikkialle Suomessa. Suurimmat kipupisteet ovat olleet Pohjanmaalla ja Kaakkois-Suomessa. Edellisen hallituksen linjaus oli, että lääkärihelikopterien uudet tukikohdat perustettaisiin Seinäjoelle ja Kouvolaan. Pohjanmaan tukikohta Seinäjoella on jo rakenteilla ja lääkärihelikopteritoiminnan on arvioitu alkavan tämän vuoden syksyllä.

Lisätietoja 

erityisasiantuntija Lasse Ilkka, sosiaali- ja terveysministeriö lasse.ilkka(at)gov.fi

Sivun alkuun