Hyppää sisältöön
Media

Uusia koronalääkkeitä potilaiden hoitoon kesän aikana

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.6.2022 11.00
Tiedote 142/2022

Osasta uusia koronalääkkeitä on päästy sopimukseen ja ne tulevat potilaiden käyttöön kesän aikana. Eräistä muista koronalääkkeistä neuvotteluja jatketaan.

Valtaosa koronalääkkeitä kehittävistä yrityksistä on ilmoittanut, että uudet koronan hoitoon tarkoitetut lääkkeet ovat saatavilla vuoden 2022 aikana vain EU:n jäsenvaltioiden ja Euroopan komission lääketieteellisten vastatoimien yhteishankintasopimuksen (JPA) kautta, tai kunkin yhtiön ja valtiota edustavan toimijan välillä tehtävien kahdenvälisten sopimusten kautta. Tästä syystä lääkkeiden hankkiminen Suomeen edellyttää valtakunnallisia toimia.

Kahdenväliset hankinnat tehdään keskitetysti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (HUS) kautta, jonka sosiaali- ja terveysministeriö on 27.1.2022 valtuuttanut tiettyjen koronan hoitoon liittyvien lääkkeiden hankinta-, varastointi- ja jakelutehtäviin. Lääkkeet jaetaan palvelujärjestelmän käyttöön sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaisesti. Uusia lääkehoitoja kohdennetaan etenkin niille riskiryhmien potilaille, joilla vakavan taudin todennäköisyys on suurin.

Sosiaali- ja terveysministeriö on sitoutunut korvaamaan toiminnasta HUS:lle aiheutuvat kustannukset enintään 20 miljoonan euron suuruisella valtionavustuksella. Lisäksi eduskunta on hyväksynyt hallituksen lisätalousarvioesityksessä 3.2.2022 ehdotetun 14 miljoonan euron rahoituksen EU:n jäsenvaltioiden ja Euroopan komission JPA-mekanismin kautta hankittaville koronalääkkeille.

Lisätietoa:

erityisasiantuntija Elina Asola, [email protected] 
johtaja Tuula Helander, [email protected]

Sivun alkuun