Hyppää sisältöön
Media

Rajojen terveysturvallisuus paranee uusilla toimenpiteillä koronaviruksen leviämisen estämiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.8.2020 15.38
Tiedote 179/2020

Suomeen ns. riskimaista tuleviin matkustajiin kohdennetaan jatkossa nykyistä enemmän toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi virallinen karanteenimääräys tai velvoite mennä koronatestiin. Asiaa valmistellaan parhaillaan, ja tavoitteena on saada uusi toimintamalli nopeasti käyttöön.

Osa matkustajista velvoitetaan testiin koronaviruksen varalta, mutta testi ei vapauta omaehtoisesta karanteenista, sillä henkilö voi olla vasta sairastumassa. Ns. riskimaista tulevilla lennoilla Suomeen saapuville kerrotaan lennon aikana Suomessa odottavista toimenpiteistä. 
 
Lentoyhtiöiden on myös selvitettävä ne henkilöt, jotka ovat lähteneet matkaan riskimaasta ja lentävät Suomeen turvallisen maan kautta. Näin heidät saadaan ohjeistettua oikein ja ohjattua testiin ja karanteeniin.
 
THL suunnittelee parhaillaan toimintamallin käytännön toteutusta yhteistyössä alueiden ja muiden viranomaisten kanssa. Uusi toimintamalli otetaan alueellisesti asteittain käyttöön koko maassa. Siihen asti toteutetaan kohdennettuja tarkastuksia suuren riskin alueilta tuleville henkilöille. Myös virallisia karanteeneja määrätään jo nyt.  Omaehtoisen karanteenin soveltaminen on myös edelleen voimassa kaikille riskimaissa matkanneille.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Tuija Kumpulainen, [email protected]

Sivun alkuun