Hyppää sisältöön
Media

Työperäinen syöpä on ehkäistävissä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.3.2017 12.10
Uutinen

Arvioiden mukaan Suomessa todettavista syövistä 5,3 - 8,4 prosenttia olisi työperäisiä. Euroopan laajuisesti työperäiset altisteet aiheuttavat arvioiden mukaan noin 120 000 syöpätapausta vuodessa.

Suomen haasteita työperäisen syövän ehkäisemisessä pohdittiin 6. maaliskuuta Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa.

Eniten työperäistä syöpää aiheuttaa asbesti. Näin on myös Suomessa. Tilanteen ei odoteta muuttuvan lähitulevaisuudessa, sillä vaikka Suomessa ja monissa muissa maissa asbestin käyttö on kielletty, syövän pitkän latenssivaiheen vuoksi nyt havaittavat tapaukset johtuvat 20 - 30 vuotta sitten tapahtuneesta altistumisesta.

Työperäisten sairauksien rekisteri (TPSR) antaa tietoa syöpätapauksista, jotka on hyväksytty ammattitauteina korvattavaksi tai joita on esitetty sellaisiksi. Kymmenen viimeisen vuoden aikana näitä on ollut 171 - 222 tapausta vuosittain. Tilastoissa näkyvien tapausten lisäksi työperäiset altisteet voivat lisätä sairastumisalttiutta syöpään, vaikka ne eivät olisikaan syövän pääasiallinen syytekijä.

Työpaikoilla syöpävaaralliset aineet on tunnistettava ja niille tapahtuva altistuminen on selvitettävä. Altistumista voidaan torjua samoilla keinoilla kuin muutakin kemikaalialtistumista. EU on tehostanut työperäisen syövän torjuntaa. Se on esittänyt uusia syöpävaarallisten aineiden sitovia raja-arvoja ja aloittanut kampanjan, jossa muun muassa jaetaan hyviä käytäntöjä työperäisen syövän torjunnassa.

Työperäinen syöpä on ehkäistävissä -seminaarin voi katsoa myös verkossa osoitteessa http://videonet.fi/stm/20170306/

Lisätietoja

Riitta Sauni, lääkintöneuvos, p. 0295 163 147, [email protected]

Sivun alkuun