Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Perheystävällinen työpaikka ottaa huomioon työntekijän erilaiset elämäntilanteet

Sosiaali- ja terveysministeriö
29.1.2019 11.54
Uutinen

Työpaikan perheystävällisyys on sekä työntekijöiden että työnantajan etu.

Mahdollisuus sovittaa työelämä ja muu elämä hyvin yhteen lisää työntekijöiden ja heidän läheistensä hyvinvointia sekä lisää työn tuottavuutta ja mielekkyyttä.

Työn ja muun elämän yhdistämisestä on ilmestynyt uusia julkaisuja: koulutusmateriaali työpaikkojen perheystävällisistä käytännöistä sekä selvitys omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamisesta.

Perheystävällisen työpaikan tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi joustavat työajat, toimivat sijaisjärjestelyt, sovitut pelisäännöt ja keskusteleva, avoin ilmapiiri. Niiden ansiosta työ- ja muuta elämää voi sovittaa yhteen mahdollisimman hyvin ja mielekkäästi, olipa kyseessä pienten lasten hoito tai omaishoitajuus.

Omaishoitajuuden ja työssäkäynnin yhdistämistä selvittänyt apulaisprofessori Laura Kalliomaa-Puha Tampereen yliopistosta toteaa, että lainsäädäntö ei yleensä ole este työn ja muun elämän toimivalle yhteensovittamiselle, vaan asenteet. Keinoja ei oteta käyttöön tai ilmapiiri ei ole avoimesti keskusteleva. Toisaalta varsinkin omaishoitajuudesta tarvittaisiin työpaikoilla lisää tietoa.

Sivun alkuun