Hyppää sisältöön
Media

STM ja THL tiedottavat
Koronavirustartuntojen määrä on selvästi noussut uudella seurantajaksolla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.8.2020 10.00
Tiedote 182/2020

Uusien koronavirustartuntojen tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat selvästi nousseet heinäkuun alun mataliin lukemiin verrattuna. Tästä huolimatta tapausten määrä on valtakunnallisesti edelleen kohtalaisen pieni. Erityisesti Helsingin ja Uudenmaan alueella tapausmäärät ovat nousseet.

Viimeisen seurantaviikon aikana (3.8.-9.8.2020) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 139 uutta tapausta. Edellisellä viikolla (27.7.-2.8.) tartuntoja ilmoitettiin 81. Sitä edellisillä viikoilla määrät olivat tätä pienempiä. 

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,20-1,60 (90% todennäköisyysväli). 

Uusien tapausten ilmaantuvuus viikolla 32 oli 2,5 tapausta 100 000 asukasta kohden. Kahden viikon ajanjaksolla (viikot 31-32, ajalla 27.7.-9.8.) yhteenlaskettu uusien tapausten ilmaantuvuus oli 4,0 tapausta 100 000 asukasta kohden ja sitä edeltävällä kahden viikon ajanjaksolla (viikot 29-30, ajalla 13.7.-26.7.) ilmaantuvuus oli 1,8 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Suomessa on todettu sekä kotoperäisiä että ulkomailta peräisin olevia tapauksia. Osa uusista tapauksista liittyy tunnettuihin tartuntaketjuihin ja seurannassa oleviin tapausryvästymiin, mutta kaikkien tartuntojen kohdalla tartunnan lähde ei ole tiedossa. Kaikkien uusien tapausten tartuntaketjut jäljitetään huolella ja uusia tartuntoja pyritään siten ehkäisemään mahdollisimman tehokkaasti.

Tuorein tilannekuva- ja mallinnusryhmän raportti sekä edelliset raportit ovat THL:n sivuilla:

Koko Suomen yhteenlaskettu tapausmäärä 12.8.2020 oli 7642 todettua tapausta. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 333. Parantuneita arvioidaan olevan noin 7050, eli yli 90 prosenttia todetuista tartuntatapauksista. 

Sairaalahoidossa oli 12.8.2020 yhteensä 7 potilasta, joista yksi oli tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on pysynyt pienenä heinäkuun alkupuolelta lähtien.

Uusia tapauksia ei todettu 7 sairaanhoitopiirin alueella viimeisimmän seitsemän päivän seurantajakson aikana. Ilmaantuvuus nousi Helsingin ja Uudenmaan, Länsi-Pohjan, Varsinais-Suomen, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien alueilla. Näistä alueista Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä todettiin yli viisi uutta tapausta.  Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tapausmäärät lähes kaksinkertaistuivat viikolla 32 verrattuna viikkoon 31.

Laboratorioiden testauskapasiteetti on tällä hetkellä yli 14 000 näytettä päivässä. Viimeisen kahden viikon aikana (viikoilla 31-32) koronavirustestejä on tehty edelleen runsaasti. Päivittäin testejä on tehty noin 4000-6000. Valtakunnallisesti positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä viikolla 32 oli 0,3 %.  

Tartuntaketjujen tunnistamiseksi ja katkaisemiseksi ajoissa on erittäin tärkeää, että testaaminen jatkuu tiiviinä. Jokaisen, jolla on vähänkään koronavirukseen sopivia oireita, on syytä hakeutua laboratoriotesteihin mahdollisista testeihin pääsyn viiveistä huolimatta. Ennen testiin menoa ja testitulosta odottaessa on erityisen tärkeää noudattaa varovaisuutta ja hygieniaohjeita ja siten suojata muita ihmisiä mahdolliselta altistumiselta. 

Lisää testeihin hakeutumisesta:

Lisätietoja:

Ylilääkäri Taneli Puumalainen, THL, [email protected] (epidemiatilanne)
Kari Auranen, professori, [email protected] (ennustemallit)
Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategiajohtaja, STM, [email protected] (tilannekuva- ja mallinnustyöryhmä)

Sivun alkuun