Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Tarttumattomien tautien ehkäisy ja hoito esillä YK:n yleiskokouksessa 27. syyskuuta

Sosiaali- ja terveysministeriö
26.9.2018 15.15
Tiedote 132/2018

New Yorkissa käynnissä olevan YK:n 73. yleiskokouksen yhteydessä pidetään myös tarttumattomien tautien toinen seurantakokous. Kokoukseen osallistuu yli 30 valtionpäämiestä eri puolilta maailmaa. Suomesta kokoukseen osallistuu sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila. Yleiskokouksessa hyväksytään poliittinen julistus tarttumattomien tautien tautitaakan vähentämisestä.

YK:n yleiskokouksen erityisistunnon taustalla on Maailman terveysjärjestön (WHO) riippumattoman korkean tason komission työ tarttumattomien tautien ehkäisemiseksi. Pirkko Mattila on yksi korkean tason komissaareista, jotka on valittu vaikuttamaan tarttumattomien tautien ehkäisyyn maailmanlaajuisesti. WHO:n riippumaton korkean tason komissio aloitti työnsä viime keväänä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii komission rinnakkaispuheenjohtajana yhdessä Uruguayn ja Sri Lankan valtiopäämiesten ja Venäjän terveysministerin kanssa.

Komissio julkaisi kesällä kansainväliset suositukset tarttumattomien tautien ehkäisyyn ja hoitoon. Ne kehottavat päätöksentekijöitä kiireellisiin toimiin pitkäaikaissairauksien ja mielenterveyden ongelmien vähentämiseksi maailmanlaajuisesti. Työssä voidaan onnistua, jos siihen osallistuvat kaikki hallinnonalat – ei vain sosiaali- ja terveysala. 

Tarttumattomiin tauteihin, kuten syöpiin, sydän- ja verisuonitauteihin, hengityselinsairauksiin ja diabetekseen kuoli maailmassa vuonna 2015 noin 40 miljoonaa ihmistä. Näistä 15 miljoonaa kuoli ennenaikaisesti. Sairauksia voidaan ehkäistä ja suurin osa ennenaikaisista kuolemista on vältettävissä. Keinoja ovat esimerkiksi muutokset ruokavalioon ja liikkumiseen sekä tupakoinnin lopetus ja alkoholin käytön vähentäminen. Myös mielenterveystaitoja voidaan vahvistaa. Terveyshyötyjen lisäksi kyse on rahasta, sillä tuoreen WHO:n selvityksen mukaan jokainen näiden tautien torjuntaan sijoitettu dollari tuottaa säästöä seitsenkertaisesti.

Yksi YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 tavoitteista on vähentää tarttumattomiin tauteihin liittyvää ennenaikaista kuolleisuutta ja edistää mielenterveyttä.

Lisätietoja:

erityisavustaja Kari Synberg, p. 0295 163 106, 050 574 2297, [email protected]
erityisasiantuntija Satu Leino, p. 02951 63428, [email protected] virkamies Sirpa Sarlio, p. 02951 63328, 050 554 4419, [email protected]

Sivun alkuun