Hyppää sisältöön
Media

STM ja THL tiedottavat
Koronavirusepidemia on rauhoittunut Suomessa – tartunnan mahdollisuus on silti olemassa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.6.2020 10.04
Tiedote 166/2020

Tänään 25.6.2020 julkaistun arvion mukaan koronavirusepidemia on Suomessa rauhoittunut. Viikoittain tartuntatautirekisteriin ilmoitettavat tapausmäärät ovat edelleen jatkaneet laskuaan.

Tällä hetkellä arvioitu viruksen tartuttavuusluku on 0,40 – 0,75. Luku on laskenut hieman edelliseen viikkoon verrattuna. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa koronavirusepidemia jatkaa edelleen hidastumistaan.

Neljäntoista sairaanhoitopiirin alueella ei ole todettu uusia tapauksia viimeisimmän seurantajakson (15.-21.6.) aikana. 

Uusia tapauksia on todettu muualla kuin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella vain hyvin vähän. Myös HUSin alueella uusien tapausten määrä on jatkanut laskuaan edelliseen viikkoon verrattuna.

Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on laskenut, ja ennusteen mukaan tulevan viikon uusien sairaala- ja tehohoitojaksojen määrät jatkavat laskuaan. Yliopistosairaaloiden erityisvastuualueilla COVID-19 sairaalahoidon tilanne on edelleen erittäin rauhallinen. Tehohoidossa on ollut koko maassa viimeisen seurantajakson aikana enää muutamia potilaita.  Tehohoidon kapasiteetti ei ole epidemian aikana missään vaiheessa ylittynyt. 

Koska epidemiatilanne on tällä hetkellä rauhallinen, tehohoidon viikkoraportin julkaiseminen on päättynyt toistaiseksi 11.6. alkaen. Sairaala- ja tehohoidon potilasmäärät kerrotaan THL:n viikoittaisessa tilannearvioraportissa, ja THL:n tilannekatsaussivuilla (maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin).

Laboratorioiden koronaviruksen testauskapasiteetti on tällä hetkellä yli 13 000 näytettä päivässä. Tämä ylittää sosiaali- ja terveysministeriön asettaman tavoitteen eli 10 000 näytteen päivittäisen testauskapasiteetin. Viimeisellä seurantaviikolla koronavirustestejä on tehty jälleen vähemmän kuin edeltävillä viikoilla. Positiivisten COVID-19-tapausten osuus testatuista näytteistä on jatkanut laskuaan.

Suomessa on tavoitteena testata edelleen kaikki, joilla epäillään akuutin vaiheen koronavirustartuntaa. Testiin hakeutuminen hyvin matalalla kynnyksellä on tärkeää. Testauksen avulla voidaan selvittää tartuntalähteitä ja -ketjuja ja estää jatkotartuntoja. 

Koronavirustaudista parantuneita arvioidaan Suomessa olevan noin 6600.

Tänään julkaistu tilannearvio sekä aiemmat tilannekuvat ovat THL:n sivuilla:

Koronavirusepidemian torjuntaan pyrkivän Suomen hybridistrategian vaikuttavuutta seurataan epidemiologisten, lääketieteellisten ja toiminnallisten mittareiden avulla. Strategian avulla pyritään estämään viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvaamaan terveydenhuollon kantokyky ja suojelemaan erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

STM ja THL tuottavat kerran viikossa tilannearvion epidemian tilasta sekä valtakunnallisesti että alueellisesti.

Lisätietoja:

Ylilääkäri Taneli Puumalainen, THL, [email protected] (epidemiatilanne)
Professori Kari Auranen, THL, [email protected] (ennustemallit)
Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, STM, [email protected] (tilannekuva- ja mallinnusryhmä)

Sivun alkuun