Hyppää sisältöön
Media

Kiinan kanssa tehty sosiaaliturvasopimus voimaan helmikuun alusta 2017

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.11.2016 12.08
Tiedote 203/2016

Suomen ja Kiinan välinen sosiaaliturvasopimus vaikuttaa maiden välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaan ja se tulee voimaan 1.2.2017. Sopimus koskee eläkkeitä ja työttömyysturvaa.

Sopimuksessa on niin sanottuja lähetettyjä työntekijöitä koskevia määräyksiä. Suomalaisen työnantajan Kiinaan lähettämä työntekijä jää Suomen työeläkelainsäädännön ja työttömyysvakuutuksen alaisuuteen työkomennuksen ajaksi, enintään kuitenkin viideksi vuodeksi.  Enimmäisaikaa voidaan pidentää poikkeuslupamenettelyllä. Tältä ajalta Kiinassa ei peritä Kiinan lainsäädännön mukaisia eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja, vaan suomalainen työnantaja ja työntekijä suorittavat maksut Suomen lain mukaisesti Suomeen. Sopimuksella vältetään kaksinkertaiset vakuutusmaksut.

Kiinasta Suomeen lähetetyt työntekijät pysyvät vastaavasti kiinalaisen järjestelmän piirissä eivätkä kuulu Suomen työeläkkeen tai työttömyysvakuutuksen piiriin.

Lisäksi sopimus varmistaa työskentelyyn perustuneiden eläkkeiden maksamisen sopimusvaltiosta toiseen, jos eläkkeensaaja ei enää asu siinä valtiossa, jossa eläke on kertynyt.

Sopimuksesta annetaan ennen voimaantulopäivää valtioneuvoston asetus.

Lisätietoja:

hallitusneuvos Marja-Terttu Mäkiranta, p. 0295 163170, [email protected]

Sivun alkuun