Hyppää sisältöön
Media

Kansallinen lapsistrategia kutsuu lapsia, nuoria ja aikuisia osallistumaan – sähköinen kysely on auki 12.10. saakka

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.9.2020 9.19
Tiedote 218/2020

Lapsia, nuoria ja aikuisia kutsutaan mukaan kansallisen lapsistrategian valmisteluun. Strategian laatii eri eduskuntaryhmiä edustava parlamentaarinen komitea ja se valmistuu vuoden 2020 loppuun mennessä.

Useat lapset, nuoret ja perheet ovat osallistuneet lapsistrategian valmisteluun jo vuonna 2018 alkaneessa Lapsen Aika 2040 -työssä. Tänä syksynä vallitseva koronatilanne on haastanut etsimään vaihtoehtoja kasvokkain tapaamisille ja haastatteluille. Siksi on julkaistu sähköinen kysely, jolla pyritään tavoittamaan laajasti lapsia, nuoria ja aikuisia. Kyselyä on valmisteltu yhdessä järjestöjen, asiantuntijoiden sekä lasten ja nuorten kanssa.

”Meille on äärimmäisen tärkeää saada lapset ja nuoret mukaan lapsistrategian valmisteluun sekä toimeenpanoon. Koronan aiheuttamat poikkeusolot ovat toki aiheuttaneet haastetta osallisuuden toteuttamiselle”, pääsihteeri Johanna Laisaari kertoo.

Lasten ja nuorten mielipiteitä halutaan kuulla laajasti

Nyt avatussa kyselyssä pyritään selvittämään muun muassa, missä asioissa lasten ja nuorten mielipiteitä on selvitetty ja miten ne ovat asiaan vaikuttaneet. Aiemmassa selvityksessä huomattiin, että kaikki lapset ja nuoret eivät olleet kuulleet omista oikeuksistaan. Nyt tarkoituksena on syventää näitä havaintoja ja miettiä myös, miten aikuisten ymmärrystä lasten oikeuksista voisi kehittää osana lapsistrategiaa. 

”Toivomme, että tämä sähköinen kysely saavuttaa mahdollisimman monia lapsia, nuoria ja aikuisia”, pääsihteeri Johanna Laisaari jatkaa.

Kysely julkaistaan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, somaliksi ja pohjoissaameksi, ja se on avoinna maanantaihin 12.10.2020 saakka.

Tietoa strategiasta jatkossa uudella verkkosivulla

Kyselyn kanssa samaan aikaan avataan uudet verkkosivut lapsistrategian valmistelusta. Sivuilla kerrotaan lapsen oikeuksista ja kansallisesta lapsistrategiasta sekä kutsutaan valmisteluun mukaan lapsia, nuoria ja aikuisia.

Tutustu uusiin sivuihin: lapsistrategia.fi 

Lisätietoja

pääsihteeri Johanna Laisaari, [email protected], 029 516 1177
erityisasiantuntija Sanna Koulu, [email protected], 029 516 3671 
projektisihteeri Laura Saarinen, [email protected], 029 516 3352

Sivun alkuun