Hyppää sisältöön
Media

Hallitus antoi esityksen poikkeusolojen vakuutustakuusta annetun lain muuttamisesta 

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.11.2022 13.58
Tiedote 266/2022

Poikkeusolojen vakuutustakuulla pyritään varmistamaan väestön toimeentulolle tai elinkeinoelämän toimivuudelle ja huoltovarmuudelle keskeisten kuljetusten riittävä vakuutusturva. Sääntelyn päivittämisen taustalla on turvallisuusympäristön muutos. 

Poikkeusolojen vakuutustakuulla pyritään varmistamaan väestön toimeentulolle tai elinkeinoelämän toimivuudelle ja huoltovarmuudelle keskeisten kuljetusten riittävä vakuutusturva.

Jos  olosuhteisiin nähden asianmukaista jälleenvakuutusta ei ole markkinoilta saatavissa, voi valtioneuvosto antaa valtiontakuun vakuutuslaitoksen myöntämälle vahinkovakuutukselle. Vakuutustakuu voitaisiin antaa enintään kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan ja enintään 10 miljardin euron arvosta kalenterivuotta kohden.

Esityksen tavoitteena on mahdollistaa poikkeusolojen vakuutustakuiden sujuva myöntäminen. Lisäksi tavoitteena on yhdenmukaistaa eri valtioissa kotipaikkaa pitävien vakuutustakuun hakijoiden asema. 

Poikkeusolojen vakuutustakuutoimikunnan toiminta on tarkoitus turvata myös sellaisissa olosuhteissa, joissa puheenjohtajat tai jäsenet olisivat estyneitä lisäämällä lakiin säännökset varajäsenistä. Lisäksi tavoitteena on täsmentää poikkeusolojen vakuutustakuiden myöntämiseen ja hallinnointiin liittyvien eri viranomaisten tehtäviä ja toimivaltuuksia. Poikkeusolojen vakuutustakuutoimikunnan tehtäviä muutettaisiin siten, että vakuutustakuita hallinnoisi jatkossa toimikunnan sijaan Valtiokonttori.  

Takuita ei myönnetä tahoille, jotka ovat pakotteiden piirissä.

Lisätietoa:

lakimies Noora Silmonen, [email protected]

Sivun alkuun