Hyppää sisältöön
Media

EU-ministerit keskustelevat työ- ja sosiaalipolitiikasta eurooppalaisessa ohjausjaksossa sekä Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimintaohjelmasta

sosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2021 10.11
Uutinen

EU:n työ-, sosiaali- ja tasa-arvoministerit ovat koolla videokokouksessa maanantaina 15. maaliskuuta. Kokouksen asialistalla ovat muun muassa kansalliset elpymissuunnitelmat eurooppalaisessa ohjausjaksossa, Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimintaohjelma sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymykset EU:ssa.

Suomea kokouksessa edustavat työministeri Tuula Haatainen, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja valtiosihteeri Malin Brännkärr.

EU:n elpymis- ja palautumistukiväline (RRF) sisältää rahoitusta jäsenmaille koronakriisistä toipumiseksi. Neuvosto hyväksyy jäsenmaiden elpymissuunnitelmat, joilla määritellään rahoituksen käyttökohteet. Suomi pitää tärkeänä kansallisten elvytyssuunnitelmien (RRF-välineen) ja eurooppalaisen ohjausjakson välistä yhteyttä. Jäsenmaiden vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi ja tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi neuvoston roolia välineen käytön ohjauksessa pitäisi vahvistaa. Tämä tukisi myös Euroopan unionin talouspolitiikan yhteensovittamista.

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin keskustelu liittyy komission 4.3.2021 julkaisemaan pilarin toimeenpanosuunnitelmaan. Suomi katsoo, että pilarin täysimääräinen toimenpano on olennaista sosiaalisen ulottuvuuden vahvistamisen, työelämän oikeudenmukaisuuden ja toimivien sisämarkkinoiden näkökulmasta. EU:n johtajien on tarkoitus vahvistaa toimintasuunnitelma Portugalin Portossa järjestettävässä sosiaalihuippukokouksessa 7.–8.5.2021.

Maanantaina iltapäivällä käydään keskustelu tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja monimuotoisuudesta EU:ssa. Yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistäminen on Suomelle tärkeä asia, myös koronakriisistä toipumisessa. Syrjintää pitää torjua kaikilla sektoreilla ja kaikilla tasoilla. 

Epävirallinen videokokous korvaa virallisen työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvoston kokouksen, jota oli suunniteltu samaksi ajankohdaksi. Epävirallisissa videokokouksissa ei tehdä päätöksiä.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Elisa Palminen, STM, p. 02951 63465 [email protected]
Hallitusneuvos Liisa Heinonen, TEM, p. 02950 64131, [email protected]
Ministeri Haataisen erityisavustaja Jenni Karjalainen, [email protected]
Ministeri Pekosen erityisavustaja Jiri Sironen, [email protected]
Ministeri Blomqvistin erityisavustaja Anna Abrahamsson, etunimi.[email protected]

Sivun alkuun