Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä valmistelemaan biologisten lääkkeiden lääkevaihtoa apteekeissa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.5.2022 14.34
Tiedote 126/2022

Työryhmän tarkoituksena on selvittää, millä edellytyksillä biologisten lääkkeiden lääkevaihtoa apteekeissa voidaan toteuttaa lääkitysturvallisuudesta tinkimättä. Tavoitteena on toteuttaa lääkevaihto turvallisesti ja kustannustehokkaasti niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Työryhmän toimikausi on 16.5.2022-30.4.2023, ja siihen kuuluu edustajia useista sidosryhmistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan biologisten lääkkeiden lääkevaihtoa apteekeissa. Työryhmän tehtäviin kuuluvat esimerkiksi lääkevaihdon prosessin kuvaaminen, tietoteknisten edellytysten varmistaminen, lääkkeen määrääjien, toimittajien ja käyttäjien informointi ja koulutus sekä toteutettavien muutosten seuranta.

Biologiset lääkkeet ovat kaikkein nopeimmin kasvava lääkeryhmä. Tällä hetkellä jo puolet kehitteillä olevista lääkkeistä ovat biologisia valmisteita. Biologisiin lääkkeisiin kuuluvat muun muassa insuliinit ja useat reumalääkkeet. Usealle biologiselle alkuperäislääkkeelle on olemassa yhtä turvallinen ja tehokas vaihtoehto, eli biosimilaarilääke. Edistämällä biosimilaarien käyttöä olisi mahdollista hillitä biologisten lääkkeiden yhteiskunnalle ja lääkkeiden käyttäjille aiheuttamia kustannuksia. 

Lisätietoa:

työryhmän puheenjohtaja, yksikön johtaja Tuula Helander, p. 0295 163 480, [email protected]
neuvotteleva virkamies Ulla Närhi, p. 0295 163 619, [email protected]  

Sivun alkuun