Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä selvittää lapsen oikeuksien toteutumista koronan jälkihoidossa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.5.2020 15.47
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on vahvistaa lapsen oikeuksia ja lasten sekä perheiden hyvinvointia koronaepidemian jälkihoidossa. Ryhmän työssä koottua tietoa hyödynnetään kansallisen lapsistrategian valmistelussa, kun arvioidaan lapsen oikeuksien toteutumista poikkeustilan aikana.

”Välittömän terveydellisen uhan lisäksi koronaviruksella on myös pidempiaikaisia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Lasten osalta huolena on, että epidemia ja sen vaikutukset pahentavat eriarvoisuutta ja lisäävät syrjäytymistä. Siksi on olennaista, että myös kansallisen lapsistrategian yhteydessä tarkastellaan koronaviruksen vaikutuksia ja etsitään ratkaisuja epidemian jälkihoitoon”, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Lapsen oikeudet turvattava rajoituksia purettaessa

Ryhmä tuottaa ensin johtopäätöksiä siitä, miten koronaepidemian aikaiset rajoitukset ovat vaikuttaneet lasten ja perheiden tilanteeseen sekä lapsen oikeuksien toteutumiseen. Ensimmäinen kirjallinen osio luovutetaan ministeriölle kesäkuun alussa.

Ryhmä pohtii, kuinka koronaepidemian jälkihoidossa voidaan vähentää poikkeusoloista johtuvia haasteita ja rakentaa yhteiskuntaa lapsi- ja perheystävällisemmäksi sekä lapsen oikeuksia kunnioittavammaksi.

Tavoite on kiinnittää katse tulevaisuuteen ja lasten oikeuksien sekä perheiden hyvinvoinnin turvaamiseen rajoitusten purkamisen myötä. Samalla pitää huomioida riittävän tiedon ja tiedottamisen merkitys lapsille itselleen.

Työryhmä työskentelee lokakuun 2020 loppuun

Työryhmän puheenjohtajana toimii Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta. Jäseniksi on nimetty Eija Koivuranta (Väestöliitto), Tapio Laakso (Pelastakaa Lapset), Johanna Lammi-Taskula (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos), Kirsi Pollari (Lastensuojelun keskusliitto) ja Tiina Ristikari (Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö).

Työryhmän toimikausi kestää lokakuun 2020 loppuun asti.

Lisätietoja

lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari, p. 0295 161 177
ministeri Kiurun erityisavustaja Timo Lehtinen, p. 0295 163 387

Sivun alkuun