Hyppää sisältöön
Media

Tupakkatuotteiden jäljitettävyyttä ja turvaominaisuuksia koskeva sääntely voimaan 20.5.2019

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.2.2019 13.55
Tiedote 31/2019

Savukkeiden ja kääretupakan pakkauksissa on oltava jäljitettävyyttä helpottavat yksilölliset tunnisteet sekä väärinkäytöltä suojaavat turvaominaisuudet 20.5.2019 lukien. Tupakkalakia täsmennetään näiltä osin tupakkalain muutoksella, joka tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa 22. helmikuuta.

Muutokset tulevat voimaan 20.5.2019, ja niillä pannaan täytäntöön EU:n komission täytäntöönpanopäätös tupakkatuotteisiin lisättävien turvaominaisuuksien teknisistä standardeista. Turvaominaisuuksien avulla voidaan ehkäistä tupakkatuotteiden laitonta kauppaa. Niistä on apua esimerkiksi silloin, kun selvitetään salakuljetuksia tai tuoteväärennöksiä.

Turvaominaisuus koostuu aitoustekijöistä, joista vähintään yhden on oltava tupakkateollisuudesta riippumattoman kolmannen osapuolen tarjoama. Suomen markkinoille saatettavien tuotteiden vähittäismyyntipakkauksiin vaadittavat viisi turvaominaisuutta ovat ohutviivakuvio (giljoshipainatus), väriä vaihtava painoväri, ultraviolettisäteitä heijastamaton paperi, mikropainatus ja piilotetut turvakuidut. Turvaominaisuudet perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön ilmoitukseen syykuussa 2018.

Sosiaali- ja terveysministeriön nimeämä taho antaa yksilölliset tunnisteet Suomen markkinoille tarkoitettujen tupakkatuotteiden vähittäismyyntipakkauksiin. Lisäksi tupakkatuotteiden toimitusketjuun osallistuvien on hankittava tältä tunnisteiden antajalta erilaisia tunnistekoodeja. Tukut eivät saa 20.7.2019 lukien myydä savukkeita ja kääretupakkaa sellaisille toimijoille, joilla ei ole tunnistekoodeja.

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt tunnisteen antajaa koskevan kilpailutuksen. Tunnisteiden antaja nimetään huhtikuun alussa, jonka jälkeen tunnistekoodien ja yksilöllisten tunnisteiden haku alkaa.

Savukkeiden ja kääretupakan vähittäismyyntipakkaukset, jotka on valmistettu EU:ssa tai tuotu EU:hun ennen 20.5.2019 ja joissa ei ole yksilöllistä tunnistetta tai turvaominaisuutta, saavat olla vapaassa liikkeessä 20.5.2020 asti. Muihin tupakkatuotteisiin kuin savukkeisiin ja kääretupakkaan sovelletaan jäljitettävyyttä ja turvaominaisuuksia koskevaa sääntelyä 20.5.2024 lukien.

Lisätietoja:

Lakimies Laura Terho, p. 02951 63550 (lakimuutokseen liittyvät kysymykset)

Neuvotteleva virkamies Meri Paavola, p. 02951 63343 (tunnisteen antajaan liittyvät kysymykset, töissä tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin)

Sivun alkuun