Hyppää sisältöön
Media

Terveyserojen pienentäminen antaa yhteiskunnalle ja yksilöille edellytyksiä menestyä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.2.2023 13.10
Uutinen

Uusi tieteellinen asiantuntijaryhmä kokoaa yhteen tärkeimmät lainsäädännölliset ja rahoitukselliset keinot, joilla voidaan vaikuttaa väestöryhmien välisten terveyserojen syihin ja seurauksiin.  

Suomalaisten terveys on kehittynyt myönteisesti viime vuosikymmenten aikana. Väestön terveys vaihtelee kuitenkin merkittävästi esimerkiksi sosioekonomisen aseman, sukupuolen, siviilisäädyn, asuinalueen ja äidinkielen mukaan. Voidaan sanoa, että terveyserojen kaventamisessa ei olla onnistuttu, vaikka se on ollut jo pitkään suomalaisen terveyspolitiikan keskeisiä tavoitteita.

Uuden tieteellisen asiantuntijaryhmän työssä pyritään löytämään tutkitun tiedon pohjalta vaikuttavimmat lainsäädäntö- ja rahoitustoimet terveyserojen kaventamiseksi. Ryhmän puheenjohtajana toimii professori, lääketieteen tohtori Erkki Vartiainen.

”Terveyden eriarvoisuus tarkoittaa käytännössä ennenaikaisia työ- ja toimintakyvyn menetyksiä, sairastumisia ja kuolemia. Terveys- ja hyvinvointierojen pienentäminen luo yhteiskunnalle edellytyksiä menestyä. Se on myös perusoikeus- ja oikeudenmukaisuuskysymys”, toteaa professori Vartiainen. 

Asiantuntijaryhmä esittelee strategisesti vaikuttavimmat keinot terveyserojen vähentämiseksi keväällä 2023. Ryhmä järjestää ehdotusluonnoksestaan keskustelevan, kaikille avoimen seminaarin tiistaina 7.3.2023 klo 12.00-16.00.

Professori Vartiaisen lisäksi terveyseroasiantuntijaryhmän jäseniä ovat ryhmän varapuheenjohtaja, työelämäprofessori, yhteiskuntatieteiden tohtori Elli Aaltonen; professori, filosofian tohtori Petri Böckerman; professori, filosofian tohtori Maijaliisa Erkkola; professori, valtiotieteiden tohtori Anne Kouvonen; tutkimusprofessori, lääketieteen tohtori Seppo Koskinen; professori, valtiotieteiden tohtori Juho Saari; tutkimusprofessori, valtiotieteiden tohtori Pia Mäkelä; professori, valtiotieteiden tohtori Petri Virtanen ja professori, lääketieteen tohtori Sakari Suominen. Ryhmän toimikausi on 9.12.2022 - 15.4.2023.

Lisätietoja:      

professori, lääketieteen tohtori Erkki Vartiainen, [email protected]
pääsihteeri Tuulia Rotko, [email protected]

Sivun alkuun