Hyppää sisältöön
Media

Tartuntatautilain 58 g pykälää muutetaan – esimerkiksi kaikki ryhmäliikuntatilat voisi sulkea määräajaksi kokonaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.3.2021 13.50
Tiedote 59/2021

Hallitus selkeyttää tartuntatautilain määräaikaisesti voimassa olevaa 58 g pykälää, joka mahdollistaa laissa säädettyjen tilojen sulkemisen covid-19-epidemian vuoksi. Lakia täsmennetään, jotta sen soveltaminen olisi mahdollisimman selkeää ja vastaisi lain tarkoitusta. 

Samalla lain soveltamisalaa laajennettaisiin siten, että sääntely koskisi myös tiloja, joita tavanomaisesti käyttäisi alle 10 (sisätilat) tai alle 50 (ulkotilat) henkilöä.

Kunta tai aluehallintovirasto voisi sulkea asiakkaiden tai osallistujien käyttöön tarkoitetun elinkeino- tai muun toiminnan tilan määräajaksi kokonaan. 

Voimassa olevassa tartuntatautilaissa säädetään tiloista, joita sulkupäätös voisi koskea. Näitä ovat liikunta- ja urheilutilat sekä kuntosalit, yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät, tanssipaikat ja kuorolaulu- ja harrastajateatteritilat, huvi- ja teemapuistot, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Koska laista poistettaisiin viittaukset henkilömäärärajauksiin, sulkemissäännöstä sovellettaisiin myös esimerkiksi pieniin joogasaleihin ja pieniin kontaktilajien harrastamiseen tarkoitettuihin tiloihin. 

Mahdollisuus kieltää asiakkaiden tai osallistujien pääsy tilaan koskee sellaisia tiloja, joissa on erityinen mahdollisuus merkittävien tartuntaketjujen syntymiselle.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on käynnissä valmistelu asiakastilojen sulkemisesta aiheutuvien taloudellisten menetysten korvaamiseksi elinkeinonharjoittajille kustannustukijärjestelmän kautta.

Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, ja se olisi voimassa 30.6.2021 asti.

Lisätietoja

hallitusneuvos Liisa Katajamäki, [email protected]
hallitusneuvos Kirsi Ruuhonen, [email protected]

Sivun alkuun