Hyppää sisältöön
Media

Suomi osaksi Kansainvälistä rokoteinstituuttia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.7.2020 13.22
Tiedote 177/2020

Valtioneuvoston asetuksella saatetaan voimaan Kansainvälisen rokoteinstituutin perustamisesta tehty sopimus. Asetus ja sitä myötä Suomen jäsenyys tulevat voimaan 1.8.2020. Jäsenenä Suomella on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa pitkäjänteisessä ja strategisessa rokotetutkimuksessa ja –kehityksessä.

Asetuksella saatetaan voimaan Kansainvälisen rokoteinstituutin (International Vaccine Institute, IVI) perustamisesta tehty sopimus ja laki mainitun sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta.

Hallitus päätti kokouksessaan 12.3.2020 tukea koronavirukselta suojaavan rokotteen tutkimus- ja kehitystyötä yhdellä (1) miljoonalla eurolla IVI:n kautta ja esittää Suomen liittymistä IVI:n jäseneksi. Instituutti on parhaillaan käynnistämässä koronavirukselta suojaavan rokotteen kehitystyötä.

Eduskunta hyväksyi I lisätalousarvioesityksessä 2020, että yksi (1) miljoonaa euroa lisätään Sosiaali- ja terveysministeriön kansainvälisten jäsenmaksujen momentille ja että Suomi liittyy IVI:n jäseneksi. Lisäksi kevään kehyspäätöksessä tehtiin vuotuinen määrärahakorotus, jolla katetaan IVI:lle maksettava rahallinen kontribuutio.

Suomi ei ole aiemmin ollut mukana IVI:n toiminnassa valtiona, joskin Suomi on vaihtanut IVI:n kanssa tietoa ja tehnyt yhteistyötä kansainvälisten terveysturvaohjelmien kautta.

Kansainvälinen rokoteinstituutti (International Vaccine Institute, IVI) on vuonna 1997 YK:n kehitysohjelman (UNDP) aloitteesta perustettu kansainvälinen järjestö rokotetutkimuksen ja –kehityksen edistämiseksi. IVI tekee kansainvälistä yhteistyötä rokotetutkimuksessa, tuotekehityksessä ja kapasiteetin vahvistamisessa.

Lisätietoja:

Outi Kuivasniemi, Kansainvälisten asiain neuvos, p.  0295 163 117
 

Sivun alkuun