Hyppää sisältöön
Media

Suomi liittyy sopimukseen lääketieteellisten vastatoimien yhteishankinnasta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.3.2020 14.10
Tiedote 69/2020

Suomi liittyy mukaan EU:n jäsenvaltioiden ja Euroopan komission lääketieteellisten vastatoimien yhteishankintasopimukseen (JPA). Jäsenyys yhteishankintasopimuksessa lisää lääkkeiden ja suojavarusteiden toimitusvarmuutta Suomessa.

Suomen pysyvä edustaja EU:ssa suurlähettiläs Marja Rislakki on 27. maaliskuuta allekirjoittanut sopimuksen Brysselissä.

Tähän asti Suomi on ollut tarkkailija-asemassa ja seurannut yhteishankintasopimuksen toimintaa. Liittyminen sopimukseen avaa uusia mahdollisuuksia koronavirustilanteessa tarvittavan välineistön ja lääkkeiden hankkimiseen.

Sopimuksen tarkoituksena on vahvistaa sopimuspuolten ostovoimaa ja varmistaa rajat ylittävien vakavien terveysuhkien lääketieteellisten vastatoimien, kuten välineiden, laitteiden ja lääkkeiden, tasapuolinen saatavuus, toimintavarmuus sekä hintojen tasapaino. 

Sopimuksen on allekirjoittanut 26 unionin jäsenvaltiota sekä Iso-Britannia ja Norja. 

EU:n yhteiset hankinnat etenemässä koronavirustilanteessa

EU:ssa on käynnistynyt ja suunnitteilla useita jäsenvaltioiden yhteisiä hankintoja koronaviruspandemian torjumiseksi tarvittavista välineistä, laitteista ja lääkkeistä. Osa hankinnoista toteutetaan lääketieteellisten vastatoimien yhteishankinnasta tehdyn sopimuksen kautta ja osa muita mekanismeja hyödyntäen. 

Yhteishankintasopimus antaa sopimukseen liittyville jäsenvaltioille vapaaehtoisen mahdolli-suuden osallistua lääketieteellisten vastatoimien yhteishankintoihin.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Kalle Tervo, p. 0295 163 045, [email protected]

Sivun alkuun