Hyppää sisältöön
Media

Suomi ja Viro tiivistävät entisestään yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan digitalisaation ja innovaatioiden parissa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.8.2020 15.54
Tiedote 192/2020

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja Viron sosiaaliministeri Tanel Kiik allekirjoittivat 21. elokuuta Suomen ja Viron välisen yhteistyöasiakirjan, jonka tarkoitus on entisestään tiivistää yhteistyötä maiden välillä sosiaali- ja terveysalan digitalisaation ja innovaatioiden alalla.

Suomi ja Viro ovat tehneet pitkään yhteistyötä digitalisaatio- ja innovaatioasioissa sosiaali- ja terveyssektorilla sekä rajat ylittävässä tietojenvaihdossa. Yhteistyöasiakirja vahvistaa tätä työtä entisestään, vaikkei asiakirja ole juridisesti sitova sopimus. Sen pohjalta voidaan suunnitella ja seurata yhteisiä toimenpiteitä ja vaihtaa tietoa ja kokemuksia säännöllisesti. 

Esimerkki jo toteutuneesta yhteistyöstä on sähköiseen reseptinvaihtoon liittyvä yhteistyö, joka perustuu eurooppalaiseen lääkemääräykseen. Yhteistyö on käynnistynyt ensimmäisenä Viron ja Suomen välillä. Sähköinen resepti helpottaa ihmisten elämää esimerkiksi tilanteissa, joissa he ovat pidemmän aikaa toisessa maassa tai vaikkapa unohtavat lääkkeensä kotiin matkalle lähtiessään.  

Jatkossa yhteistyötä tehdään enenevässä määrin esimerkiksi yksilöllisen lääketieteen alalla, lisäämällä terveystietojen toissijaisen käytön mahdollisuuksia rajojen yli sekä tehostamalla terveys- ja sosiaaliturvaa koskevien tietojen vaihtoa maiden välillä.
 
Suomi ja Viro tekevät lisäksi merkittävää yhteistyötä edistääkseen digitalisaatio- ja innovaatioasioita Euroopassa ja muussa kansainvälisessä yhteistyössä. Tästä esimerkkinä on tavoite saada aikaan yhteen toimivia tietojärjestelmiä Euroopassa.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Veli-Mikko Niemi, STM, [email protected]
Erityisasiantuntija Kaisa Lähdepuro, STM, [email protected]


 

Sivun alkuun