Hyppää sisältöön
Media

Suomeen valmistellaan kansallinen lapsistrategia – parlamentaarinen komitea aloittaa työnsä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.6.2020 10.47
Tiedote 157/2020

Kansallinen lapsistrategiakomitea kokoontuu tänään ensimmäisen kerran. Komiteassa ovat edustettuna kaikki eduskuntaryhmät, ja sen toimikausi jatkuu vuoden 2020 loppuun.

Komitean tehtävänä on valmistella YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen perustuva hallituskaudet ylittävä ja eri hallinnon aloja yhdistävä kansallinen lapsistrategia. Kansallinen lapsistrategia edistää lapsi-, nuoriso- ja perhepolitiikan tavoitteellisuutta, kestävyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Valmistelutyössä visiona on lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oikeuksien täysimääräinen toteutuminen Suomessa eli lapsen oikeuksia kunnioittava lapsi- ja perhemyönteinen Suomi.

Komitean puheenjohtaja, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru toivoo kokoukselta keskustelua strategian suurista suuntaviivoista ja linjauksista.

”Lapsille kuuluvat samat perus- ja ihmisoikeudet kuin muullekin väestölle, mutta lasten asemaa on tärkeää tarkastella myös omana kysymyksenään. Lapsille on turvattu myös erityisiä oikeuksia YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa sekä muissa ihmisoikeussopimuksissa”, ministeri Kiuru toteaa.

”Lapsistrategiatyö pyrkii ehkäisemään eriarvoistumiskehitystä ja lisäämään yhdenvertaisuutta pitkäjänteisesti. Tätä työtä on tärkeää tehdä yhdessä laajalla rintamalla,” ministeri Kiuru jatkaa.

Parlamentaarisen komitean työskentely jatkuu vuoden 2020 loppuun. Tämän jälkeen sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan toimeenpanosuunnitelma strategian toteuttamiseksi.

Lisätietoa

ministeri Kiurun erityisavustaja Timo Lehtinen, p. 0295 163 387
lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari, p. 0295 161 177

Sivun alkuun