Hyppää sisältöön
Media

Suomeen perustetaan kansallinen lapsistrategiayksikkö

opetus- ja kulttuuriministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.9.2022 15.09
Tiedote

Kansallinen lapsistrategiayksikkö perustetaan edistämään lapsi- ja perhemyönteistä, lapsen oikeuksia kunnioittavaa yhteiskuntaa sekä koordinoimaan lapsistrategian keskeisten linjausten toimeenpanoa. 

Hallitus on sopinut 1.9.2022 Kansallisen lapsistrategia -toiminnon perustamiseen 0,5 miljoonaa euroa. Tällä varmistetaan kansallisen lapsistrategiatyön jatkuvuus yli hallituskausien.

Perustettava lapsistrategiayksikkö edistää poikkihallinnollisesti tulevien hallitusten toimintasuunnitelmien kautta lapsistrategian toimeenpanoa. Keskeisinä tehtävinä ovat lapsistrategian lapsioikeusverkoston työn koordinointi ja parlamentaarisen yhteyden varmistaminen, lapsistrategian toimeenpano, seuranta ja raportointi sekä eurooppalaisen lapsitakuun koordinaatio ja seuranta. Tämän lisäksi yksikön tehtävänä on vahvistaa ja edistää lapsia, nuoria ja perheitä koskevaa tiedonkeruuta, lapsen oikeuksien ja osallisuuden koulutusta, lapsivaikutusten arviointia ja lapsibudjetointia sekä lasten osallisuutta.

Toiminto sijoitetaan sosiaali- ja terveysministeriöön. 

”Lasten oikeudet on tärkeä ottaa huomioon yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla. Uusi kansallinen lapsistrategiayksikkö tulee toimimaan vahvan poikkihallinnollisesti ja tiiviissä yhteistyössä järjestöjen ja muun kansalaisyhteiskunnan kanssa”, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén.  

”On todella tärkeää lapsistrategian jatkuvuuden kannalta, että rahoitus ja yksikkö etenevät nyt. Kansallisen lapsistrategian toimeenpano yli hallituskausien tulee näin mahdolliseksi. Keskeistä lapsistrategian toimeenpanon kannalta on juuri pitkäjänteisen toiminnan mahdollistava resursointi”, toteaa lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari.

Kansallisen lapsistrategian tavoitteena on kaikkien lasten Suomi - aidosti lapsi- ja perhemyönteinen, lapsen oikeuksia kunnioittava yhteiskunta. Strategia perustuu perus- ja ihmisoikeussopimuksiin. Lapsistrategian toimeenpano käynnistyi loppuvuonna 2021. 

Lisätietoja:

Kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari, [email protected], p. 050 338 7576
Ministeri Lindénin erityisavustaja Jenny Suominen, [email protected], p. 0295 163 387

Erityisavustaja Suomisen puhelinnumero korjattu 2.9.2022.

Sivun alkuun