Hyppää sisältöön
Media

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat toivovat tiedonhallintaan ja digitalisaatioon vahvempaa valtakunnallista ohjausta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2020 13.31
Tiedote 311/2020

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat toivovat vahvempaa valtakunnallista ohjausta ja yhteentoimivia valtakunnallisia tietojärjestelmäratkaisuja.

Tämä käy ilmi sosiaali- ja terveysministeriön lokakuussa 2020 toteuttamasta kyselystä. Tavoitteena oli selvittää, miten sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan ja digitalisaation kehittämistä olisi tarpeellista painottaa lähivuosina. 

Vastaajat toivoivat, että tietojärjestelmäpalvelujen kehittäminen keskitetään pitkälti osaksi valtakunnallisia tietojärjestelmäpalveluja, erityisesti Kanta-palveluja. 

Vastauksissa korostui muun muassa tarve

  • eri palvelualustojen yhteentoimivuuteen ja Omakanta-palvelun laajentamiseen,
  • asiakas- ja potilastiedoista koostetulle tilannekuvalle sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyössä, 
  • Kanta-palvelujen kysely- ja välityspalvelun hyödyntämiseen tietojen välityksessä sosiaali- ja terveydenhuollon ulkopuolelle sekä
  • Kanta-palvelujen tietojen hyödyntämiseen valtakunnallisessa seurannassa ja tietojohtamisessa keskitettyjen palvelujen avulla.

Sosiaali- ja terveysministeriö ottaa saadun palautteen huomioon tulevien vuosien kehittämisen painopisteitä suunniteltaessa ja niistä päätettäessä. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan tulevien vuosien tarkennetut kehittämispolut ja niitä konkreettisempi Kanta-palveluiden tiekartta julkaistaan myöhemmin.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Mikko Huovila p. 0295 163 032
Erityisasiantuntija Jaakko Penttinen p. 0295 163 686

Sivun alkuun