Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Reformiministerit: Kaikki 18 maakuntaa järjestävät ensihoitopalvelun, myös yksityiset toimijat voivat tuottaa ensihoidon palveluja

Sosiaali- ja terveysministeriö
13.6.2018 14.25
Tiedote 88/2018

Reformiministeriryhmä on täsmentänyt säädösluonnoksella linjauksiaan ensihoitopalvelun tuottamisesta ja järjestämisestä osana maakunta- ja sote-uudistusta. Joulukuussa 2016 annettujen linjausten keskeiset periaatteet ovat ennallaan.

Linjausten mukaan ensihoitopalvelu on viranomaistoimintaa ja osa sosiaali- ja terveydenhuollon päivystysjärjestelmää sekä yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Tulevaisuudessa ensihoitopalvelun järjestäisivät kaikki 18 maakuntaa.

Ensihoitopalvelu tuotettaisiin maakunnan omana toimintana tai yhteistyössä toisen tai toisten maakuntien kanssa. Maakunta voisi myös hankkia tietyn osan ensihoitopalvelusta yksityissektorilta. Monituottajamalli säilytettäisiin.

Maakunnat muodostaisivat yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon päivystystoiminnan valmiuskeskukset, jotka toimisivat jokaisella viidellä yhteistyöalueella. Valmiuskeskuksilla olisi ohjaustehtäviä toimialan päivystystoiminnassa, varautumisessa ja valmiudessa.

Uutena asiana säädettäisiin kansallisesta sosiaali- ja terveydenhuollon päivystystoiminnan ohjaus- ja neuvontapalvelusta, Päivystysapu 116 117. Tavoitteena on valtakunnallisesti toimiva puhelinnumero, johon asukkaat voivat soittaa päivystyksellisissä sosiaali- ja terveysongelmissa, joissa ei ole kyse hätätilanteesta. Maakunnat tuottaisivat valtakunnallisen numeron taustalla olevan palvelun.

Ensihoitopalvelun järjestämisestä ja tuottamisesta säädetään terveydenhuoltolaissa. Tavoitteena on, että terveydenhuoltolain ensihoitopalvelua koskevat uudet pykälät ja pykälämuutokset annetaan eduskunnalle syksyllä 2018. Muutokset tulisivat voimaan yhtä aikaa maakunta- ja sote-uudistuksen lainsäädännön kanssa.

Lisätietoja

osastopäällikkö Markku Tervahauta, p. 02951 63167
hallitusneuvos Anne Koskela, p. 02951 63384
erityisasiantuntija Lasse Ilkka, p. 0295 163714

Huom! Soittopyynnöt voi laittaa myös tekstiviestillä.

Päivystysapu 116 117

alueuudistus-arkisto sote-uudistus
Sivun alkuun