Hyppää sisältöön
Media

Rajaterveysturvallisuus: Poikkeus velvollisuudesta esittää todistus ja osallistua testiin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 15.10.2021 18.48
Tiedote 308

Suomeen saapuvilta vuonna 2005 tai sitä aiemmin syntyneiltä henkilöiltä edellytetään edelleen joko todistusta kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista, saadusta hyväksyttävästä koronavirusrokotussarjasta tai ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisen tuloksen osoittavasta koronavirustestistä.

Valtioneuvoston asetuksella voidaan vapauttaa matalan riskin maista saapuvat tartuntatautilain rajaterveysturvallisuustoimista. Velvollisuus esittää todistus ja osallistua testiin ei koske henkilöä, joka on viimeisen 14 vuorokauden aikana ennen Suomeen saapumistaan oleskellut vain sellaisessa maassa tai sellaisella alueella, jossa koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta suhteessa Suomen ja sen eri alueiden koronavirustilanteeseen erityistä epidemian leviämisen riskiä. Asetuksessa määritelty koronavirustaudin ilmaantuvuusluku perustuu kokonaisarvioon, jossa on otettu huomioon maan eri alueiden erot. Asetus tulee voimaan 16. lokakuuta 2021.

Asetuksen mukaan todistusta tai koronavirustestiä ei edellytetä henkilöltä, joka on viimeisen 14 vuorokauden aikana ennen Suomeen saapumistaan oleskellut vain Bhutanissa, Hongkongissa, lndonesiassa, Intiassa, Japanissa, Kiinassa, Kuwaitissa, Macaossa, Saudi-Arabiassa, Taiwanissa, Uudessa-Seelannissa, Vatikaanissa tai Norjan Etelä-Varangin, Kaarasjoen, Omasvuonon, Raisin tai Tenon kunnassa.

Valtioneuvoston nykyisen asetuksen voimassaolo päättyy 15.10. ja uusi asetus on voimassa 31. joulukuuta 2021 saakka. 

Lisätietoja: 

osastopäällikkö, Taneli Puumalainen, STM, [email protected]

Korjaus 18.10.2021 klo 10:08. Tiedotteeseen on korjattu ensimmäisen kappaleen viimeinen lause: asetus tulee voimaan 16. lokakuuta, ei syyskuuta.

Sivun alkuun