Hyppää sisältöön
Media

Rahapelien aiheuttamia haittoja torjutaan uuden ohjelman voimin

sisäministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.5.2022 10.00
Tiedote 118/2022
euroja

Tiistaina 10.5.2022 julkistettiin rahapelipoliittinen ohjelma, joka ohjaa rahapelihaittojen ehkäisyä ja vähentämistä vuoteen 2030 saakka. Rahapelit voivat aiheuttaa ihmisille monenlaisia haittoja kuten taloudellisia tappioita ja terveysongelmia.

– Rahapeliongelma voi pahimmillaan aiheuttaa suuria tragedioita yksilöiden elämässä. Siksi meillä päättäjillä on velvollisuus torjua haittoja parhaamme mukaan. Tähän työhön tuore ohjelma antaa hyvät eväät, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén

– Hallitus on voimakkaasti sitoutunut vähentämään rahapelihaittoja. Olemme jo toteuttaneet arpajaislain uudistuksen, joka on yksi väline rahapelihaittojen torjunnassa. Nyt julkaistulla ohjelmalla puolestaan määritetään laajasti tulevaisuuden suuntaviivoja rahapelihaittojen ehkäisylle ja vähentämiselle, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen.

Tavoitteena tehokkaasti haittoja ehkäisevä rahapelijärjestelmä

Ohjelman läpileikkaava tavoite on varmistaa, että rahapelijärjestelmä ehkäisee ja vähentää haittoja tehokkaasti, eivätkä rahapelituotot ohjaa suomalaista rahapelipolitiikkaa. Suomessa rahapelitoiminnan järjestämisestä vastaa yksi taho eli Veikkaus Oy. Tällainen yksinoikeusjärjestelmä on maailmalla harvinainen. Järjestelmän keskeiset toimijat ja tehtävät määritellään arpajaislaissa. 

Ohjelman tavoitteena on torjua rahapelien aiheuttamia haittoja parhaaseen käytettävissä olevaan tietoon perustuvalla päätöksenteolla, arvioimalla yksinoikeusjärjestelmän ohjausrakennetta sekä kehittämällä viranomaisyhteistyötä. 

Ohjelmalla parannetaan rahapeliongelmiin tarjottavan avun laatua ja saatavuutta

Ohjelman tavoitteena on myös varmistaa, että rahapeliongelmat tunnistetaan entistä paremmin sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä parantaa palveluiden laatua ja saatavuutta. Lisäksi pyritään ehkäisemään ja vähentämään peliriippuvuuteen liittyvää itsetuhoisuutta sekä ylivelkaantumista.  

Digitalisoituminen on pelihaittojen ehkäisyn ja vähentämisen kannalta sekä haaste että mahdolli-suus. Yhtenä haasteena on yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolinen digitaalinen pelitarjonta. Toisaal-ta digitalisoituminen mahdollistaa esimerkiksi tunnistautuvan pelaamisen ja siihen liitettävien pelirajoitusten kehittämisen. Myös apua pelihaittoihin haetaan yhä useammin sähköisistä kanavis-ta.  

Noin kolmella prosentilla suomalaisista on rahapeliongelma ja 11 prosenttia pelaa riskitasolla (THL 2019). Rahapelipoliittinen ohjelma on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa. Ohjelmasta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö, joka asettaa ohjausryhmän seuraamaan ja arvioimaan tavoitteiden toteutumista. 

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Mari Pajula, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 040

Neuvotteleva virkamies Jukka Tukia, sisäministeriö, p. 0295 488 573 (arpajaislainsäädäntö)
 

Aki Linden Krista Mikkonen
Sivun alkuun