Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Pirkanmaan maakunnalle esitetään vastuuta ensihoidon ilmailupalvelun järjestämisestä

Sosiaali- ja terveysministeriö
26.3.2018 11.30
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausunnolle säädösehdotukset, jotka liittyvät ensihoidon ilmailupalveluiden järjestämiseen sote-uudistuksessa. Niiden mukaan ensihoidon ilmailupalveluiden järjestämisvastuu keskitettäisiin Pirkanmaan maakunnalle.

Nykyisin osa vaativimmasta tehohoitotasoisesta ensihoidosta on järjestetty kuudesta tukikohdasta toimivilla lääkärihelikoptereilla, joiden toiminnasta vastaa viiden yliopistollisen sairaanhoitopiirin omistama FinnHEMS Oy. Tämä ensihoidon ilmailupalvelun järjestämisvastuu ehdotetaan keskitettäväksi Pirkanmaan maakunnalle. Samalla FinnHEMS Oy siirrettäisiin kokonaan Pirkanmaan maakunnan omistukseen ja yhtiöstä ja sen tehtävistä säädettäisiin lainsäädännössä. Kaikki maakunnat olisivat kuitenkin edelleen vastuussa ensihoitopalveluiden järjestämisestä.

Valtio rahoittaa lääkärihelikopteritoimintaa noin 30 miljoonalla eurolla. Ehdotuksen mukaan nykyinen valtion suora rahoitus kanavoitaisiin osaksi maakuntien yleiskatteellista rahoitusosuutta. Pirkanmaan maakunnalle säädettäisiin oikeus laskuttaa maakuntia ilmailupalveluiden järjestämisestä siten, että laskutusperusteet jakaantuisivat kiinteään osaan (väestön maantieteellinen saavutettavuus) ja tehtäväkohtaiseen laskutukseen. Ehdotukset tulisivat voimaan maakunta- ja sote-uudistuksen myötä vuoden 2020 alusta.

Säädösehdotus on lausunnolla 9.4.2018 asti ja siitä järjestetään myös erillinen kuulemistilaisuus. Tarkoituksena on antaa esitys eduskunnalle huhtikuun aikana.

Lisätietoja

Hallitusneuvos Ismo Tuominen p. 02951 63341
Hallitusneuvos Pekka Järvinen p. 02591 63367
Osastopäällikkö Kirsi Varhila p. 02591 63338 (soittopyynnöt tekstiviestillä)

Liitteet

Sivun alkuun